Ukrainan ulkoministeri: Venäjä hyökkäsi Eurooppaan, joka flirttaili Putinin kanssa – “voimme voittaa”

 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan länsi ei kyennyt ajattelemaan, että Venäjä voisi hävitä. Viime aikoina hän on nähnyt kehitystä siihen suuntaan, että Ukraina voisikin voittaa sodan.

Kuleba kertoi näkemyksistään Ukrainan voiton ja lännen ajattelun suhteen Ukrainan valtionmedian Ukrinformin haastattelussa.

Vaikka Kuleba näkeekin tilanteen kehittyneen parempaan sen suhteen, että Ukrainan voitto nähdään mahdollisena, hän näkee eurooppalaisilla vaikeuksia sopeutua ajatukseen.

– Kyllä, näen kehitystä siihen suuntaan. Mutta heidän on vaikeaa kehittyä kahdesta syystä. Ensinnäkin koska koko eurooppalainen poliittinen filosofia on rakennettu win-win-ajatukselle, jossa molemmilla osapuolilla on jotain voitettavaa. Sitten yhteisymmärryksestä, joka rakentuu näille molemminpuolisille voitoille, tulee vakaampi ja pitkäaikaisempi, Kuleba sanoi.

– Toiseksi, jopa heille, jotka ovat hyviä Ukrainalle, ajatus Venäjän häviöstä ei vain tullut mieleen. Se on niin suuri, niin voimakas, se on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, jolla on ydinasenappi, Dostojevski, baletti – miten se voisi olla mitenkään mahdollista?

Eurooppalaisesta win-win-tilanteesta Venäjän tappioon

Kuleba luo kuvan eurooppalaisesta, joka on kasvanut tähän poliittiseen ajatteluun ja tehnyt siitä uransa, ja jolla on tietty kuva Venäjästä.

– Sitten tulee Ukraina ja sanoo: Ei tule olemaan win-win-tilannetta, vaan voitto ja tappio -tilanne – se on ensimmäinen asia. Ja toiseksi, kaikki nuo kirjailijat ja baletti ovat hyödyttömiä tässä tapauksessa, koska olemme tekemisissä täysin barbaarisen valtion kanssa Euroopan rajalla. Valtion, joka yrittää tuhota meidät kaikki.

Kuleban mukaan kommunikaatiossa kaikkein vaikeinta on päästä yli syvään juurtuneista uskomuksista. Siksi Eurooppa tarvitsee aikaa kehittääkseen näkökulmiaan.

– Valitettavasti ne kehittyvät nopeimmin, kun jälleen uusi Venäjän Ukrainassa suorittama rikos paljastuu.

“Ukrainan auttaminen ei ole hyväntekeväisyyttä”

Kuleba korostaa, että vaikka monissa Euroopan maissa Ukrainaa kohtaan tunnetaan suurta sympatiaa, näissä maissa ajatellaan silti, että Venäjä hyökkäsi vain Ukrainan kimppuun.

– Pyrimme selittämään heille ja kaikille muillekin, että Venäjä hyökkäsi Eurooppaan paljon ennen kuin sen armeija siirtyi Ukrainaan koko rintaman leveydeltä helmikuun 24. päivä.

Kuleba antaa esimerkkinä kaasukriisin, joka alkoi jo viime vuoden puolella. Kaasun hinnat nousivat kauan ennen kuin ohjukset osuivat Kiovaan.

– Siksi tämä on monitahoinen hyökkäys ja heidän (eurooppalaisten) pitäisi ymmärtää, että Ukrainan auttaminen ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan sijoitus omaan tulevaisuuteen ja omaan turvallisuuteen.

– Mutta ennen helmikuun 24. päivää, eurooppalaiset yrittivät ratkaista tämän ongelman flirttailemalla koko ajan (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin kanssa. He uppoutuivat kaikkiin tällaisiin loputtomiin keskusteluihin: ”tehdään se näin tai noin…” Hän valehteli heille kaikille ja sylki heidän kasvoilleen.

Kuleban mukaan kaikki muuttui helmikuun 24. päivä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Mutta nyt seurasi toinen vaihe: Sen tosiasian hyväksyminen, että ainut tapa suojella meidän turvallisuuttamme ja menestystämme on tehdä Venäjästä toisenlainen. Ja tie tähän toiseen Venäjään on vain tappion kautta Ukrainan taistelukentillä.

– Siksi kaikkien etu on hyvin yksinkertainen – me voitamme ja palautamme alueellisen koskemattomuutemme sillä välin, kun Eurooppa hankkiutuu eroon mannerta varjostavasta painajaisesta.

 

Ukrainan ulkoministeri: Venäjä muuttuu vain tappion kautta taistelukentällä

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen