Ukrainassa ydintuhon riski, YK vaatii asiantuntijoille pääsyä voimalaitokseen

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati tänään maanantaina kansainvälisille asiantuntijoille pääsyä Zaporižžjan ydinvoimalaan, jotta ydintuhon riski alueella voidaan välttää, Reuters raportoi.

– Mikä tahansa hyökkäys ydinvoimalaa vastaan on itsemurha, Guterres sanoi.

Guterres puhui toimittajille Japanissa, Hiroshiman ydinpommin 77. muistojuhlassa. Hän antoi tukensa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pyrkimyksille päästä alueelle.

– Tuemme täysin IAEA:n kaikkia pyrkimyksiä luoda olosuhteet ydinvoimalan vakauttamiseksi, Guterres sanoi.

IAEA varoitti ydintuhon riskistä alueella. Järjestön varoitus tuli sen jälkeen, kun Ukraina syytti Venäjää raketti-iskusta ydinvoimalan alueella viime perjantaina, CNN kirjoittaa.

Raketit osuivat voimalaitoksen varastoon, jossa pidetään 174 tynnyrillistä käytettyä ydinpolttoainetta, Ukrainan valtion ydinenergiayhtiö Energoatom tiedotti. Räjähdykset rikkoivat myös voimalaitoksen ikkunoita.

– Ilmeisesti he tähtäsivät erityisesti ydinpolttoainesäiliöihin, joita varastoidaan ulkona iskualueen vieressä, yhtiö tiedotti sosiaalisessa mediassa.

– Tällä kertaa ydintuholta säästyttiin kuin ihmeen kaupalla, mutta ihmeet eivät jatku loputtomiin.

Ydinvoimala on Venäjän miehittämä. Ukraina on syyttänyt Venäjää raskaan aseistuksen varastoinnista alueella ja hyökkäämisestä sieltä. Venäjä väittää, että Ukrainan armeija on kohdistanut hyökkäyksiä ydinvoimalan aluetta kohtaan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääsihteeri Rafael Mariano Grossi sanoi, että hän on huolissaan Zaporižžjasta kantautuvista raporteista. Grossi vaati järjestön asiantuntijoille pääsyä voimalaitokseen ja sen suojaamiseen.

– Olen erittäin huolissani eilisistä pommituksista Euroopan suurimmalla ydinvoimalalla. Se alleviivaa ydintuhon todellista riskiä, mikä uhkaa kansanterveyttä ja ympäristöä Ukrainassa ja kauempanakin, Grossi sanoi tiedotteessaan lauantaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää ydinvoimalan käyttämisestä kauhun luomiseen Euroopassa. Hän vaati kansainväliseltä yhteisöltä tiukempaa linjaa Venäjän suhteen ja pakotteita Venäjän ydinenergialle.

Toimitus

Toimitus