Ulkoasiainvaliokunnan uusi puheenjohtaja Halla-aho: “Venäjän toiminta arvaamatonta ja paheksuttavaa” – Video

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi torstain kokouksessaan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi puolueen entisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon.
Halla-ahoa ehdotti tehtävään perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Riikka Purra.
Aikaisempi ukoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) joutui eroamaan tiistaisen, Ukraina-aiheisen tviittinsä vuoksi.
Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan ryhmän kokouksessa oli esillä muitakin nimiä, mutta lopulta Halla-ahon valinta oli yksimielinen. Tavio ei halunnut kommentoida AlfaTV Uutisille keiden muiden nimiä kokouksessa oli esillä.
Halla-aho itse totesi ryhmän kokouksen jälkeen, että hänen puheenjohtajuutensa ei merkitse suuria muutoksia ulkoasianvaliokunnan linjauksiin.
– Ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä vallitsee Suomessa melko laaja konsensus.
Ulkoasiainvaliokunnan agendalla on tällä hetkellä erityisesti Ukrainan tilanne ja Venäjän toimet maan rajalla.
– Kuten olen tehnyt selväksi ja kuten varmaan useimmat Länsi-Euroopassa ajattelevat, niin uhkailemalla ja sotilaallisilla toimilla ei voida rikkoa kansainvälisen oikeuden periaatteita.ja itsenäisten valtioiden suvereniteettia, Halla-aho totesi.
– Nämä ovat asioita, joista sivistynyt maailma ei oikein voi neuvotella. 1930-luvulta on surullisia esimerkkejä siitä kun on lähdetty aggressiivisten valtioiden kanssa neuvottelemaan – siinä jää yleensä kaikille luu käteen.
Halla-aho ei torstaina eduskunnassa sen tarkemmin analysoinut miltä hänestä henkilökohtaisesti tuntuu palata parlamentaarisesti merkittävän valiokunnan johtoon.
– Minä en näissä tehtävissä kovinkaan paljon uhraa ajatuksia sille miltä minusta itsestäni tuntuu.
Halla-aho joutui vuonna 2012 eroamaan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta sakkotuomioon johtaneen sosiaalisen median päivityksensä vuoksi.
Halla-ahon puoluetoveri, perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tom Packalén ehti torstaina arvostella blogissaan Halla-ahon ulkopoliittisia näkemyksiä “harkitsemattomiksi”.
– Suomen ulkopolitiikka ei ole ruotsalaista feminististä ulkopolitiikkaa, mitä ikinä se sitten tarkoittakaan, vaan pitkäjänteistä ja hyviin suhteisiin perustuvaa diplomatiaa. Tässä valossa pidän valiokunnan mahdollisen seuraavan johtajan, puoluetoverini Jussi Halla-ahon ulkopoliittista päänavausta sosiaalisessa mediassa tiistaina hiukan harkitsemattomana, Packalén kirjoitti.
– Erityisen huonosti punnittuna pidän Halla-ahon näkemystä, jonka mukaan Ukrainan ei pitäisi neuvotella Venäjän kanssa. Halla-aho jopa tuomitsi neuvottelun moraalittomaksi.
Packalénin kritiikin kohteena oli Halla-ahon oma some-kirjoitus, jossa tämä muun muassa totesi, että Ukrainan tilanteen suhteen ei ole ratkaisua, joka tyydyttäisi sekä Venäjää että Ukrainaa ja siksi “neuvotteleminen on joko turhaa tai täysin moraalitonta”.
– Aina pitää neuvotella, sillä voi välttää konflikteja – mutta on asioita, joista ei ole mitään neuvoteltavaa. Venäjä miehittää kansainvälisen oikeuden vastaisesti Krimin niemimaata – on aika vaikea nähdä mitkä ne neuvotteluasemat Krimin niemimaan kohdalta voisivat olla, Halla-aho kommentoi.
Halla-aho on aikoinaan työskennellyt Suomen Kiovan-suurlähetystössä viisumivirkailijana ja kirjoittanut myös suomi–ukraina-sanakirjaa.