Ulkoministeri Haavisto: Alueella ei lentelisi kenenkään ohjuksia, mikäli Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto piti tiedotustilaisuuden keskiviikkoaamuna liittyen tilanteeseen Ukrainassa ja erityisesti Puolassa räjähtäneestä ohjuksesta. Haavisto kertoi, että selityksenä on kolme eri mahdollisuutta. 

-Eilen levisi uutinen Puolasta, että ihmishenkiä on menetetty kylässä lähellä Puolan rajaa. Olen ollut yhteydessä Puolan, Saksan, Ruotsin, Latvian ja Viron ulkoministereihin. 

-Tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä, on tärkeää että tiedämme yksityiskohdat, jotta voimme toimia asianmukaisesti. Mahdollisuudet ovat Venäjän tahallinen isku, venäläisten vahingossa harhautunut ohjus tai se, että ohjus on laukaistu jostain muualta. 

-Puola vaatii käynnistämään neljännen artiklan konsultaatiot. Olemme mukana tarkkailijajäsenen roolissa tämän päivän Nato-kokouksissa. 

Naton neljäs artikla kuuluu: Osapuolet neuvottelevat keskenään aina, kun jokin osapuolista katsoo jonkin osapuolen alueellisen koskemattomuuden, poliittisen riippumattomuuden tai turvallisuuden olevan uhattuna.

-Ääritilanteessa Natossa on mahdollista käynnistää viidennen artiklan mukaiset toimet. Odotamme ennen kaikkea Puolalta tarkempia tietoja siitä, mitä tietoja räjähdyksestä saadaan. 

-Haluan vielä korostaa solidaarisuutta Puolaa kohtaan, Puola on meille läheinen ja tärkeä maa. Puola on nostanut omaa valmiustasoaan. Me odotamme että saamme lisätietoa, Suomi tulee ratkaisemaan asian omasta valmiustasosta erikseen myöhemmin. 

-Uskon, että pystytään selvittämään mistä ohjus on tullut. Valvonta on tarkkaa ja sotilaallista tiedusteluaineistoa on olemassa. 

Kun Haavistolta kysyttiin mahdollisuudesta, että ohjus olisi harhautunut Ukrainan ampuma ohjus, vastasi Haavisto, että sodassa ovat myös vahingot mahdollisia.

-Täytyy muistaa, että alueella ei lentelisi kenenkään ohjuksia, mikäli Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan. Sota kylvää tällaista jälkeä.

Siviiliväestöä tulee suojella

Kysyttäessä Haavisto vastasi Ukrainan ilmatilan sulkemiseen liittyen, että asiasta varmasti keskustellaan. 

-Mutta kyseessä on valtava sotilaallinen tehtävä. Siviiliväestöä pitää kuitenkin suojella, koska Venäjä kostaa siviileille taantumiset mitä rintamalla koetaan. 

Tiedotustilaisuuden aluksi Haavisto otti esille Venäjän eiliset ennätyksellisen runsaat ilmaiskut Ukrainaan. 

-Yhtä traagisia ovat olleet Venäjän pommituskampanjan tuhot Ukrainassa, eilen noin sadalla ohjuksella. Tilanne Ukrainan energiasektorilla näyttää olevan erittäin vaikea. Miljoonat ukrainalaiset ovat viettäneet yönsä pimeässä ja kylmässä sähkökatkojen vuoksi. Kymmenen miljoonaa on ilman sähkö tällä hetkellä Ukrainassa. Kun talvi lähestyy, on Ukraina humanitaarisen avun tarpeessa. Paikalle on pyritty toimittamaan mm. generaattoreita ja Suomikin on osallistunut tähän. Meidän täytyy varautua myös Suomessa siihen, että uusia siviilipakolaisia tulee. 

Eilisellä iskulla näyttää olevan vaikutusta myös yhden Ukrainan naapurimaan Unkarin tilanteeseen, öljyn tulo Drushba-putkesta on loppunut. 

-Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän iskut Ukrainaan, siviilikohteisiin iskeminen on sotarikos.

Toimitus

Toimitus