Unkari ja Puola hävisivät EU-tuomioistuimessa – ”Tämä on tuntemamme EU:n loppu”

Unkari ja Puola hävisivät kanteensa siitä, että Euroopan unionin rahoitus on kiinni demokraattisten periaatteiden noudattamisesta, BBC kirjoittaa.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoi, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen oli ehtona unioniin liittymiselle.

Unkarin ja Puolan hallituksia on syytetty oikeusvaltioperiaatteen vesittämisestä viime vuosina. Unkarin pääministeripuolue sanoikin, että tuomiossa on kyse poliittisesta päätöksestä.

Tuomioistuin linjasi, että EU budjetin järkevä taloudellinen hallinta saattaisi vaarantua, jos oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta. Euroopan unionin jäsenet sitoutuivat yhteisiin arvoihin kuten oikeusvaltioperiaatteeseen ja solidaarisuuteen ja unionin täytyy kyetä puolustamaan noita arvoja.

Molempia maita on syytetty tuomioistuinten, median ja kansalaisjärjestöjen riippumattomuuden vaarantamisesta. Molemmat maat saavat huomattavat tuet Euroopan unionilta.

Tuomioistuimen päätös saattaa vaikuttaa miljardeihin euroihin, jotka maat muuten olisivat saaneet unionin elpymisrahastosta.

Puolan varavaltiovarainministeri Janusz Kowalski syytti EU:ta siitä, että unioni yrittää nälkiinnyttää Unkarin ja Puolan taloudellisesti.

-Tämä on Euroopan unionin loppu sellaisena kuin sen tunnemme! Meidän täytyy puolustaa Puolan itsemääräämisoikeutta, Kowalski sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi tiedotteessa, että oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvä mekanismi on tarkoitettu suojelemaan budjettia unionin kaikkien kansalaisten eduksi. Periaatteen tulkintaa selvennetään lähiviikkoina.

Toimitus

Toimitus