Unkari kutsui Ukrainan suurlähettilään puhutteluun

Unkarin ulkoministeriö kutsui Ukrainan suurlähettilään puhutteluun tänään keskiviikkona. Unkari katsoi, että Ukraina on käyttänyt loukkaavaa kieltä Unkarin näkemyksistä koskien Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto painotti, että Unkari on tuominnut Venäjän hyökkäyksen, tunnustanut Ukrainan itsemääräämisoikeuden ja ottanut vastaan satojatuhansia pakolaisia Ukrainasta, Reuters kirjoittaa.

-Tämä ei ole meidän sotamme, joten haluamme ja aiomme pysyä sen ulkopuolella, Szijjarto sanoi.

Szijjarton kommentit heijastelevat vasta parlamenttivaalit voittaneen pääministerin Viktor Orbánin mielipiteitä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiistaina, että Orbán pelkää Venäjän vaikutusta ja hänen tulisi valita Moskovan ja muun maailman väliltä.

Orbán ei ole kritisoinut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia suoraan ja vaikka Unkari hyväksyi pakotteet, Orbán sanoi, ettei hän hyväksy niitä. Hän on ollut erityisesti sitä vastaan, että öljy ja maakaasu lisättäisiin pakotelistalle, koska se iskisi pahasti Unkarin talouteen.

Fossiiliset polttoaineet ovat tärkeä tulonlähde Venäjälle, ja Euroopan unioni keskustelee pakotteiden laajentamisesta niiden parhaillaan.

Toisin kuin monet muut eurooppalaiset valtiot, Unkari ei ole lähettänyt aseapua Ukrainaan eikä ole sallinut niiden kauttakulkua maa-alueidensa kautta. Unkari on vedonnut omaan turvallisuuteensa.

Toimitus

Toimitus