USA ja Venäjä riitelivät YK:ssa – Venäjä: “USA tuonut täysiä natseja johtoon”

YK:n turvallisuuneuvoston keskustelut Ukrainan tilanteesta kääntyivät Yhdysvaltojen ja Venäjän riitelyksi. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield otti asian turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi viime hetkellä ennen kuin Venäjä otti neuvoston puheenjohtajuuden 1. helmikuuta. 

Thomas-Greenfield sanoi kokouksessa venäläisjoukkojen keskityksen Ukrainaan merkitsevän vakavaa uhkaa maailmanrauhalle. 

-Jos Venäjä tunkeutuu syvemmälle Ukrainaan, emme ainakaan voi sanoa, ettemme tienneet, että niin voi käydä. Sen seuraukset olisivat kauhistuttavia, siksi olemme koolla tänään. 

Hän painotti, että diplomatialla on vielä mahdollisuutensa.

-Yhdysvaltojen kanta on selkeä. Jos tässä kaikessa on aidosti kysymys Venäjän turvallisuushuolista Euroopassa, tarjoamme heille mahdollisuutta käsitellä näitä huolia neuvottelupöydässä. 

Thomas-Greenfield muistutti turvallisuusneuvostoa Venäjän viime vuosikymmenten aggressioista alkaen Georgiasta 2008 ja päätyen yhä jatkuvaan Krimin miehitykseen, joka alkoi 2014.

-Mitä siitä tulisi, jos jokainen entinen imperiumi alkaisi vaatia entisiä rajojaan takaisin voimakeinoin?

Ukrainan YK-lähettilään Sergey Kyslytsyan mukaan Venäjällä on tällä hetkellä noin 130 000 miehen joukot taisteluvalmiina lähellä Ukrainaa. Näistä 112 000 miestä on maajoukkoja ja noin 18 000 palvelee laivastossa tai ilmavoimissa. 

Venäjä: USA provosoi

Venäjän YK-lähettiläs Vasily Nebenzya syytti Washingtonia provokaatioista tilanteen eskaloimiseksi, kun se syyttää Venäjää perusteettomasti hyökkäysaikeista Ukrainaan.

-Länsi on tuonut täysiä natseja johtoon Venäjän lähimaihin ja tekee nyt sankareita kansoista, jotka ovat taistelleet Hitlerin rinnalla. 

Nebenzya väitti USA:n lietsovan hysteriaa Ukrainan ympärillä ja kutsuneen kokouksen koolle vain PR-temppuna. 

-Tämä on aivan klassista megafonidiplomatiaa. Puheet tulevasta sodasta vain vahvistavat sellaisen mahdollisuutta. USA näyttää haluavan sotaa ja että heidän spekulaatioistaan tulisi näin totta. 

Turvallisuusneuvosto keskusteli asiasta samaan aikaan kun diplomaattiset ponnistelut Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi ovat käynnissä monella rintamalla. Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin on kerrottu keskustelevan puhelimessa tänään virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toisti aikaisemmin sanomaansa eilisiltana Valkoisessa talossa. 

-Jos Venäjä päättää hylätä diplomatian ja hyökätä Ukrainaan, se kantaa kaiken vastuun ja kohtaa nopeat ja vakavat seuraamukset. 

Toimitus

Toimitus