USA Kiinalle: Auttakaa sodan lopettamisessa tai menetätte asemanne maailmassa

Kiinan tulee auttaa Venäjän kauhean sodan lopettamisessa tai se menettää asemansa maailmassa, Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen sanoi keskiviikkona. Hänen mukaansa ne, jotka tekevät työtä lännen pakotteita vastaan, kohtaavat taloudellisia seuraamuksia.

Yellen sanoi toivovansa, että Kiina käyttää erityistä suhdettaan Venäjään suostutellakseen maan päättämään sodan, Reuters kirjoittaa.

-Kiinan tapa suhtautua asettamiimme pakotteisiin saattaa hyvinkin vaikuttaa siihen, miten maailma suhtautuu Kiinan ja siihen, kuinka paljon taloudellista integraatiota maat tahtovat lisätä Kiinan kanssa.

Länsimaat ovat huomattavasti tärkeämpiä kauppakumppaneita Kiinalle kuin Venäjä on.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puhui vastaavasti myös Intian pääministeri Narendra Modille. Bidenin mukaan ei ole Intian etu, että he ostavat enemmän Venäjän öljyä.

Kiina on vastustanut Venäjä-suhteidensa määrittämistä Ukrainan sodan kautta, mutta Yellen sanoi, että taloudelliset asiat ovat tulevaisuudessa yhä vaikeampi erottaa turvallisuusasioista.

Yellen lisäsi, ettei Kiina voi odottaa maailmalta mitään kunnioitusta pyyntöihin kunnioittaa Kiinan omaa itsemääräämisoikeutta tai alueellista koskemattomuutta, jos Kiina nyt ei kunnioita Ukrainan oikeutta samaan.

Toimitus

Toimitus