USA lähettää 3000 sotilaan lisäjoukot Itä-Eurooppaan – tekemässä ohjusdilin Venäjän kanssa?

Yhdysvallat on päättänyt lähettää lähes kolmentuhannen sotilaan lisäjoukot Puolaan ja Romaniaan. Joukkojen on tarkoitus suojata Itä-Eurooppaa Ukrainan kriisin mahdolliselta leviämiseltä alueelle.

Venäjä on siirtänyt yli satatuhatta sotilasta lähelle Ukrainan rajaa. Venäjä on kieltänyt, että sillä olisi tarkoitus hyökätä Ukrainaan, Reuters kirjoittaa.

Samaan aikaan Venäjä on antanut ymmärtää, ettei se aio perääntyä asiassa.

Venäjä on sanonut, että se saattaa suorittaa vielä määrittämättömiä sotilaallisia toimenpiteitä, jos sen vaatimuksiin ei suostuta. Yksi näistä vaatimuksista on, ettei Ukrainasta koskaan tule Naton jäsentä.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sanoi, että joukkojen siirrosta oli keskusteltu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

-Niin kauan kuin hän käyttäytyy aggressiivisesti, aiomme pitää huolta siitä, että voimme vakuuttaa Nato-liittolaisillemme ja Itä-Euroopalle, että olemme läsnä, Bidenin kerrotaan sanoneen.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan John Kirbyn mukaan tavoite on lähettää vahva viesti Putinille ja koko maailmalle, että Natolla on merkitystä Yhdysvalloille ja sen liittolaisille.

-Tiedämme, että Putin ärhentelee Natolle ja Natosta. Hän ei ole pitänyt sitä salaisuutena. Teemme selväksi, että aiomme olla valmiit puolustamaan Nato-kumppaneitamme, jos siihen tilanteeseen joudutaan. Toivottavasti siihen ei jouduta, Kirby sanoi.

Yhdysvallat tarjonnut rajoituksia aseiden sijoituksiin

Espanjalainen sanomalehti El País julkaisi dokumentin, jonka väitetään olevan Yhdysvaltojen vastaus Venäjän vaatimuksiin. Dokumentissa Yhdysvallat tarjosi keskusteluja Venäjälle sellaisesta sopimuksesta, jossa kumpikaan osapuoli ei sijoita ohjuksia tai joukkoja Ukrainaan.

Yhdysvallat voisi tarjota myös vakuutusta siitä, ettei sillä ole risteilyohjuksia Puolassa eikä Romaniassa. Myös keskustelut vaarallisten tilanteiden välttämisestä merellä tai ilmassa oli mainittu dokumentissa.

-En ole nähnyt mitään, mikä viittaisi siihen, ettei nämä dokumentit olisi aitoja, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Ned Price sanoi.

-Olemme ilmaisseet ehdotuksia diplomaattisten keskustelujen jatkamiseksi. Tämä vaatii sitoutumista hyvällä luottamuksella.

 

Toimitus

Toimitus