USA:n johtava kenraali: Sota voi kestää vuosia – lisää joukkoja Itä-Eurooppaan

Ukrainan sota voi kestää jopa vuosia, Yhdysvaltain ylin kenraali Mark Milley sanoi maan kongressille tiistaina. Hän vaati myös, että Yhdysvallat lähettää Itä-Eurooppaan lisää joukkoja pidättelemään Venäjän aggressiota, BBC kirjoittaa.

Milley sanoi, että Yhdysvaltojen ja muiden maiden tulee tukea Ukrainaa vielä pitkään.

Itä-Euroopassa Yhdysvaltojen joukkojen tulisi Milleyn mukaan ennemmin kiertää Nato-kumppaneiden tukikohdissa kuin pysyä paikallaan tietyssä paikassa.

– Neuvoni olisi luoda pysyviä tukikohtia, mutta emme pidä niissä joukkoja koko ajan, jotta saamme pysyvyyden vaikutuksen kierrättämällä joukkoja näissä tukikohdissa.

– Uskon, että monet eurooppalaiset liittolaisemme, erityisesti Baltian maat tai Puola ja Romania ja muuallakin – he ovat hyvin, hyvin halukkaita luomaan pysyviä tukikohtia. He rakentavat ne, he maksavat ne.

Milley kutsui Ukrainan sotaa suurimmaksi uhaksi rauhalle ja turvallisuudelle Euroopassa ja ehkä koko maailmassa hänen 42 virkavuotensa aikana.

– Tyynenmeren saaret ja Normandian rannat todistivat valtavaa tragediaa, jonka ihmiskunta kohtaa, kun valtiot pyrkivät saamaan voimaa sotilaallisin keinoin yli itsenäisten valtioiden rajojen.

Milley viittaa tällä toisen maailmansodan tapahtumiin.

– Huolimatta kauheista hyökkäyksistä vapauden instituutioita kohtaan, on rohkaisevaa nähdä maailman liittyvän yhteen ja sanovan ei koskaan enää sodan haamulle Euroopassa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi, että Yhdysvaltojen sotilaallinen läsnäolo Itä-Euroopassa on työn alla. Hänen mukaansa asiasta keskustellaan Nato-kokouksessa kesäkuussa.

Toimitus

Toimitus