Uudet omikron-muunnokset leviävät – ”Ei ole tarpeen panikoida”

Koronavirustartunnat ovat jälleen nousseet jyrkästi Etelä-Afrikassa, kun omikron-muunnoksen uudet alavariantit leviävät siellä, Science kirjoittaa.

Uudet muunnokset BA.4 ja BA.5 tunnistettiin Etelä-Afrikassa tammikuussa.

Aluksi uudet muunnokset eivät aiheuttaneet suurta huolta, mutta viime viikkojen aikana tartuntatapausten määrä Etelä-Afrikassa nousi kymmenkertaiseksi. Vielä huhtikuun 17. päivä tapauksia oli noin tuhat päivittäin, nyt jo kymmenen tuhatta.

Näiden kahden uuden muunnoksen lisäksi Yhdysvaltojen itärannikolla leviää uusi alamuunnos BA.2.12.1. Alueen tartuntamäärät ovat nousseet selvästi.

On toistaiseksi epäselvää aiheuttavatko uudet muunnokset uuden maailmanlaajuisen tartunta-aallon. Tiedetään kuitenkin, että kuten aiemmat omikron-muunnokset, nämä uudet muunnoksetkin kiertävät jossain määrin sekä aiempien tartuntojen että rokotusten antamaa immuniteettia. Tämä herättää huolta pandemian tulevaisuudesta ja aiheuttaa päänvaivaa rokotteiden valmistajille.

Useimmissa tapauksissa rokotus tai aiemmin tartunta näyttävät antavan suojaa taudin vakavalta muodolta.

-Ei ole tarpeen panikoida, sanoo immunologi John Moore Cornellin yliopistosta.

Hänen mukaansa uudet muunnokset ovat ylimääräistä häsläystä, mutta ei ole näyttöä siitä, että ne olisivat vaarallisempia ja aiheuttaisivat vakavampaa tautimuotoa.

Vaikka uudet virusmuunnokset aiheuttavat suhteessa vain vähän vakavaa tautimuotoa, kyse on tälläkin kertaa tartuntamääristä. Jos tartuntatapauksia on paljon, pienempi osa niistä voi silti tarkoittaa useampia vakavia tautitapauksia.

Toimitus

Toimitus