Uutistoimistot: Naapureitaan nöyryyttävä Kiina voi ajaa itsensä taloudelliseen itsemurhaan

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Valkoisen talon Itä-Aasian koordinaattori ja entinen apulaisulkoministeri Kurt Campbell syyttää France24:n mukaan Kiinaa taloudellisesta sodankäynnistä Australiaa kohtaan.
–Peking on osallistunut todella dramaattiseen taloudelliseen sodankäyntiin Australiaa vastaan. Se olisi halunnut murtaa Australian polvilleen.
Australialaiselle Lowy-instituutille kommentoinut veteraanidiplomaatti Campbell haukkui Pekingiä vahvan käden taktiikoista.
Hänen mukaansa viimeisten kahden vuoden aikana Kiina on ottanut käyttöön joukon rankaisevia pakotteita australialaisille tuotteille, jäädyttänyt ministerisuhteet ja syöstänyt suhteet vakavimpaan kriisiin sitten Tiananmenin aukion verilöylyn.
Etenkin australialainen vilja, naudanliha, maitotuotteet, sitrushedelmät, hiili ja kupari ovat ja ohra, puuvilla, hiili ja kuparimalmit ovat joutuneet Kiinan pakotteiden kohteeksi.
– Kiinan presidentti Xi Jinpingin aikana Kiinasta on tullut riskejä hyväksyvämpi, itsevarmempi ja päättäväisempi, Campbell kommentoi.

Abe: ” Taiwanin hyökkäys olisi taloudellinen itsemurha”

Kiinan aggressiivisuudesta on varoittanut myös Japanin entinen pääministeri Shinzo Abe, joka on Bloombergin mukaan huolissaan Kiinan sotilaallisesta uhkasta Taiwania kohtaan.
–Taiwanin hyökkäys olisi taloudellinen itsemurha. Kiinan tulee olla tietoinen siitä, että mikä tahansa kriisi Taiwanin kanssa vetää puoleensa Japania ja sen liittolaista Yhdysvaltoja, Abe kommentoi keskiviikkona.
Hänen mukaansa Kiinan toimet Japania ja Taiwania kohtaan muuttuvat todennäköisesti monimutkaisemmiksi ja hämärtävät sodan ja rauhan välistä rajaa.
–Sotilaallinen seikkailu olisi tie taloudelliseen itsemurhaan. Meidän on jatkuvasti toistettava, että Kiinan ja Taiwanin väliset rauhanomaiset suhteet ovat ainoa vaihtoehto, Abe vetosi.

Toimitus

Toimitus