Väitös: Ihohaavojen nuoleminen ei auta – sylki ei paranna

Syljen sisältämä hiilihappoanhydraasi 6 -entsyymi ei nopeuta ihohaavojen paranemista. Tähän tulokseen on tullut LL Toini Pemmari, joka havaitsi ihohaavojen paranemiseen keskittyvässä väitöstutkimuksessaan myös, että synteettinen peptidi nimeltä tCRK hakeutuu ihohaavoihin ja normaaliin ihoon.

Ruoansulatuskanavassa hiilihappoanhydraasi 6 osallistuu happamuuden säätelyyn.

– Ajattelimme, että tämä entsyymi vaikuttaisi haavassa vallitsevan hapenpuutteen aiheuttamaan happamuuteen, mutta näin ei näytä olevan. Harmi sinänsä, koska aikaisemmin on löytynyt viitteitä siitä, että jokin syljen ainesosista nopeuttaa ihohaavojen paranemista, toteaa väitöskirjatutkija Pemmari.

Toini Pemmari on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2016. Tällä hetkellä hän työskentelee farmakologian kliinisenä opettajana Tampereen yliopistossa ja pitää pienimuotoista yleislääkärin vastaanottoa.

Lääketieteen lisensiaatti Toini Pemmarin lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Locally Acting Factors in Mouse Models of Wound Healing and Papilloma Formation in Skintarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa Arvo-rakennuksessa (Arvo Ylpön katu 34) perjantaina 19.8.2022 klo 12.

 

Toimitus

Toimitus