Välivaalien äänestyspaikat sulkeutuivat – vaalitulos määrittää Bidenin kauden tulevaisuuden

Yhdysvalloissa äänestyspaikat ovat sulkeutuneet. Koko 435-paikkainen edustajainhuone, 35 paikkaa senaatissa sekä 36 osavaltion kuvernöörit valitaan välivaaleissa.

Vaalitulos määrittelee pitkälti Joe Bidenin presidenttikauden kaksi seuraavaa vuotta. Mikäli republikaanit saavat vaaleissa merkittävän voiton, se hankaloittaa merkittävästi hänen mahdollisuuksiaan saada läpi uutta lainsäädäntöä. Republikaanien hallitsema edustajainhuone todennäköisesti käynnistäisi Bideniä ja hänen perhettään koskevan tutkinnan, kun taas republikaanien hallitsema senaatti heikentäisi Bidenin kykyä nimittää tuomareita.

Republikaaneilla on suuret mahdollisuudet edustajainhuoneen hallintaan Yhdysvaltain tiedotusvälineiden ennusteiden perusteella, mutta senaatin vallanjako roikkuu edelleen vaakalaudalla. Esimerkiksi liberaalista historiastaan huolimatta osavaltiot, kuten Massachusetts, Maryland ja Illinois, ovat aiemmin valinneet republikaanikuvernöörejä, mutta tänä vuonna osavaltioissa äänestettiin toisin, kuvernöörien paikat menivät demokraateille. Toisaalta Floridan kuvernööri Ron DeSantis sai hurjan voiton osavaltiossaan, joka on aiemmin historiassa tunnettu vaa’ankieliosavaltiona.
Toimitus

Toimitus