Valjut terveiset ilmastokokoukseen, Bidenilla ongelmia kotimaassa

LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Demokraatit jättivät äänestämättä Bidenin esittämästä ilmastopaketista, kirjoittaa BBC. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toivoi voivansa esitellä uuden ilmastopakettinsa YK:n ilmastokokouksessa Glasgow’ssa.
Presidentti Biden saapui vierailulle Roomaan ennen osallistumistaan ilmastokokoukseen sunnuntaina. Roomassa Biden osallistuu G20 maiden kokoukseen, jossa keskustellaan muun muassa maailmanlaajuisesta vähimmäisverosta. Roomassa katolilainen Biden tapaa myös paavin.
Bidenin pyrkimys on näyttää, että Yhdysvallat on jälleen mukana ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa. Biden edeltäjä, Donald Trump, veti Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta.
Biden pyrkii saamaan läpi kaksi lakipakettia, joiden kustannukset nousevat tuhansiin miljardeihin dollareihin. Toinen keskittyy infrastruktuuriin, toinen on osa Build Back Better-hanketta, jolla pyritään vahvistamaan rakenteita ja keskiluokkaa. Paketeissa on osana myös ilmastotoimet.
Ilmastotoimien tarkoituksena on vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä huomattavasti vuoteen 2030 mennessä, tukea sähköautojen ja aurinkopaneeleiden ostoa.
Paketeista keskusteltiin demokraattien kesken suljettujen ovien takana. Moni edustaja vaati, että paketeista äänestetään yhdessä.
-Muu maailma miettii, kykenemmekö toimimaan, Biden sanoi Yhdysvaltain lehdistölle.
Biden on kertonut, että paketit maksetaan verottamalla suuryrityksiä ja monimiljonäärejä.
Paketteja on arvosteltu siitä, ettei niissä ole maksettua vanhempainvapaata, ilmaista ammatillista koulutusta, terveydenhuollon laajentamista, lääkkeiden hintojen alentamista tai veroa miljardööreille.
Presidentti Bidenin suosio on laskenut reiluun neljäänkymmeneen prosenttiin gallupien mukaan. Biden itse totesi hänen presidenttikautensa jatkon keikkuvan nyt vaa’assa.

Toimitus

Toimitus