Valko-Venäjän Lukašenka: “Haluan painottaa vielä kerran – operaatio on kestänyt liian kauan”

Venäjän tärkeimmän eurooppalaisen liittolaisen, Valko-Venäjän, presidentti Aljaksandr Lukašenka antoi ymmärtää, ettei Ukrainan sota ole mennyt suunnitelmien mukaan. Tästä huolimatta Lukašenka puolusti sodan oikeutusta, BBC kirjoittaa.

Valko-Venäjällä on yhteistä rajaa sekä Venäjän että Ukrainan kanssa. Venäjä käytti Valko-Venäjän maa-alueita ja infrastruktuuria hyökätäkseen Ukrainaan helmikuussa. Sittemmin Venäjä hävisi Pohjois-Ukrainan rintamalla ja joutui vetäytymään ja keskittämään sotatoimet Itä- ja Etelä-Ukrainaan. Valko-Venäjä jäi sivustakatsojaksi.

Lukašenkan on katsottu olevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin vasalli. Aina yhteiselo ei ole ollut yhtä mutkatonta, mutta tilanne muuttui sen jälkeen, kun Venäjä auttoi Lukašenkaa pysymään vallassa vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Länsimaat ja valkovenäläinen oppositio pitivät vaaleja vilpillisinä.

Lukašenka on siis vaikeassa asemassa maan opposition ja Putinin välissä, eikä hänellä ole muuta mahdollisuutta kuin tukea Venäjän politiikkaa.

Sota, ei operaatio

Uutistoimisto AP:lle antamassaan haastattelussa Lukašenka toistikin Putinin mantran siitä, ettei Venäjällä ollut muuta mahdollisuutta kuin toimia, koska Ukraina provosoi Venäjää.

– En ole riittävän perehtynyt tähän ongelmaan, jotta voisin sanoa, meneekö se suunnitelman mukaan, kuten venäläiset sanovat tai miten tunnen sen, Lukašenka sanoi.

– Haluan painottaa vielä kerran: Mielestäni tämä operaatio on kestänyt liian kauan.

Lukašenka sanoi, että hän tahtoo lopettaa sodan. Hän korosti, että Valko-Venäjä on tehnyt ja tekee edelleen kaiken, jotta sota loppuisi.

On huomattavaa, että Lukašenka kutsui Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sodaksi eikä ”sotilaalliseksi erityisoperaatioksi” kuten Venäjä tekee.

Lukašenka tuomitsi myös sen mahdollisuuden, että Venäjä käyttäisi ydinasetta Ukrainaa vastaan. Hänen mukaansa se ei ole hyväksyttävää, koska Ukraina on aivan Valko-Venäjän vieressä. Lukašenka lisäsi, ettei hänellä ole tietoa siitä, että Venäjä aikoisi käyttää ydinaseita.

Valko-Venäjällä on menossa laajat sotilasharjoitukset. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kyse saattaa olla Venäjän halusta sitoa Ukrainan joukkoja pois rintamalta. Valko-Venäjä on vakuuttanut, ettei harjoitukset ole uhka Ukrainalle.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan sen jälkeen, kun se oli pitänyt yhteiset sotaharjoitukset Valko-Venäjän kanssa.

Toimitus

Toimitus