”Valtava epäsuhta” – Rauhanpuolustajille tukea 85 euroa per jäsen, reserviläisjärjestöille alle euro

Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola ihmettelee, miksi rauhantyötä tekevät kansalaisjärjestöt saavat vuodesta ja toiseen huomattavasti enemmän valtionapua kuin maan puolustuskyvystä osaltaan huolehtivat reserviläisjärjestöt.
Nykyisen hallituksen aikana rauhanjärjestöjen tukia on nostettu noin 150 000 eurolla vuosittain. Pelkät korotukset ovat suuremmat kuin Varusmiesliiton, Reserviläisliiton ja Rerserviupseeriliiton yhteensä saamat tuet. Reserviläisjärjestöt saavat tukea puolustusministeriöltä, rauhanjärjestöt oikeusministeriöltä.
Sipilä nipisti tukia, Marin lisäsi
Rauhanjärjestöjen tuet putosivat jonkun verran Juha Sipilän hallituksen aikana 2015 jälkeen, mutta nykyisen hallituksen aikana ne ovat olleet selvässä kasvussa.
– Tämä on valtava epäsuhta. Vuoden 2019 jälkeen heidän tuet ovat pompanneet huimiin lukemiin. Me ollaan jo vuosia tiedusteltu ministeriöltä ja pyydetty korjausta tähän tilanteeseen. Näyttää siltä, että meidän tekemä rauhantyö on eriarvoista kuin näiden muiden, Pohjola kommentoi AlfaTV Uutisille.
Jäsenmääriin suhteutettuna reserviläisjärjestöille myönnetään alle euro ja Rauhanpuolustajille 85 euroa jäsen kohden.
– Kyllä me mielellään otettaisiin tuo 85 euroa, jotta saadaan tehtyä hyvää maanpuolustustyötä, Pohjola sanoo.
Pohjola kertoo rahalliselle avulle olevan juuri nyt erityistarve. Kysyntä on kasvanut jäsenmäärän nopean lisääntymisen seurauksena.
– Tällä hetkellä suurin tarve on sotilaan perustaitojen opettamiseen. Tähän sisältyvät erityisesti ammunta, ohjattu liikunta ja marssitaidot, Pohjola kertoo.
Iso ero tuissa – ministeriö: “kokonaisharkintaa”
Reserviläisjärjestöt rahoittavat suurimman osan toiminnastaan omalla varainhankinnallaan. Valtio tukee kaikkien reserviläisjärjestöjen toimintaa yhteensä noin 32 000 eurolla vuosittain. Vuonna 2021 Aseistakieltäytyjäliitto sai valtionapua 63 000 euroa ja Suomen Rauhanpuolustajat 177 000 euroa.
Rauhanjärjestöt saavat tukensa oikeusministeriöltä.
– Päätökset perustuvat kokonaisharkintaan ja siihen, miten hyvin hakukohtaiset sekä yleiset perusteet ja valtionavustuslain mukaiset myöntöperusteet täyttyvät, oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston hallitussihteeri Pamela Sarasmo kertoo AlfaTV Uutisille.
Rahaa myös “mediakasvatuksesta”
Tukea erilaisiin rauhantyöhankkeisiin tulee myös muualta. Lapsiin ja nuoriin suunnattua rauhankasvatustyötä tuetaan opetus- ja kulttuuriministeriön kautta ja hakemuksia on tehty usein mediakasvatuksen nimissä.
Näiden avustusten osalta useimpina vuosina on korostettu hankkeiden ajankohtaisuutta ”rauhantyön edistämisen kannalta”.
Ministeriön mukaan perusteluna on ollut toiminnan laatu, jota on tarkasteltu erityisesti väkivallattomuuden sekä aseistariisunnan, kestävän rauhantilan, aseellisten konfliktien ehkäisemisen, militarismin vastustamisen, rauhaa edistävän turvallisuuspolitiikan ja rauhankasvatuksen tavoitteiden edistämisen kannalta.
Vuonna 2021 jaettiin 250 000 euroa mediakasvatuksen ja medialukutaidon edistämiseen. Suurimpana avunsaajana oli Työväen sivistysliitto TSL ry, joka sai 50 000 euroa hankkeelle, joka vahvistaa yhdistystoimintaa, aikuisten mediataitoja ja rauhaa, turvallisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa. Saman summan sai Mediakasvatuskeskus Metka ry kulttuurisensitiivisen ylisukupolvisen mediakasvatuksen edistämiseen.