Vanhanen ja Halla-aho: Zelenskyin Suomi-viittaukset “hatunnoston arvoista” – Video

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti perjantaina videolinkin kautta puheen eduskunnassa kansanedustajille ja kutsuvieraille, joiden joukossa oli kymmenien eri maiden suurlähettiläät sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Zelenskyi näkyi eduskunnan istuntosalin videoruuduilta hieman pätkivässä kuvassa eikä hänen omaa ääntään juuri kuulunut, sillä puhe oli tulkattu englanniksi.

Puheessaan Zelenskyi kertoi Ukrainan sodan tuoreista tapahtumista, kuten esimerkiksi Venäjän tekemästä iskusta Kramatorskin juna-asemalle. Hän myös toisti aikaisemman vaatimuksensa kovemmista pakotteista Venäjää vastaan ja toivoi länneltä raskampaa aseapua.

Zelenskyi nosti esiin monia asioita Suomesta: muun muassa koulutuksen, pitkän rajan Venäjän kanssa, molotovin cocktailit, sodan Stalinin Neuvostoliittoa vastaan sekä presidentti Niinistön usein mainitseman Helsingin hengen.

AlfaTV Uutiset pyysi eduskunnan puhemies Matti Vanhasta (kesk) ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa (ps) analysoimaan Zelenskyin puhetta.

– Presidentti Zelenskyi on puhunut viimeisten viikkojen aikana useille ulkomaalaisille kansanedustuslaitoksille, ja hän aina jonkin verran mukauttaa viestiään kuulijakunnan mukaan – mikä on ihan hatunnoston arvoinen asia – ja kertoo minkälaisia erityisiä toiveita hänellä yksittäisille maille on.

– Suomen tapauksessa hän nosti esiin Suomen koulutusjärjestelmän ja Suomen mahdollisuudet auttaa Ukrainan koulutusjärjestelmän jälleenrakentamisessa sitten kun sota on ohitse.

Sinällään Zelenskyin puheessa ei Halla-ahon mukaan ollut yllätyksiä.

– Ei siinä varsinaisia yllätyksiä ollut. Oli odotettavissa, että presidentti Zelenskyi viittaa Suomen omiin vastaaviin reilun 80 vuoden takaisiin kokemuksiin. Tilannehan tosiaan oli talvisodan alla ja sen aikana hyvin samankaltainen kuin tällä hetkellä Ukrainassa. Monelta osin suorastaan identtinen, ja sen takia suomalaisten onkin varmaan helppo samaistua tähän ukrainalaisten tuskaan.

Mutta vaikka Zelenskyin puheessa oli paljon asioita suoraan Suomelle ja suomalaisille, puhe oli tarkoitettu Halla-ahon mielestä pääasiassa koko maailmalle.

– Keskeinen viesti Zelenskyilla ja ukrainalaisilla on kaikille se, että Ukraina tarvitsee apua sodassa juuri nyt. Materiaalista apua, sotatarvikkeita.

Zelenskyi on viime aikoina korostanut erityisesti tarvetta saada raskasta aseistusta.

– Tämä liittyy siihen, että kun Venäjä on menestynyt erittäin huonosti tällaisessa perinteisessä – ja voidaan sanoa kunniallisessa – sodankäynnissä, nyt Venäjän taktiikka on selkeästi siirtymässä kaupunkien pommittamiseen tykistöllä, ilmavoimilla ja ohjuksilla, Halla-aho toteaa.

– Tällaiseen sodankäyntiin Ukraina ei pysty vastaamaan panssaritorjuntaohjuksilla, joita sille on tähän asti toimitettu, vaan se tarvitsee raskasta ilmatorjuntakalustoa, järeämpää tykistöä ja panssarivaunuja – mitä monet maat maat ovat nyt ihan viime päivinä yrittäneetkin toimittaa.

“Tuntee Suomen historiaa”

Puhemies Matti Vanhanen kuvailee puhetta “määrätietoiseksi”:

– Hyvin vakava puhe. Hän aloitti tällä tuoreimmalla ohjusiskulla, jossa rautatieasemaan oli isketty ja käytti sitä tyypillisenä esimerkkinä siitä mitä Venäjä Ukrainassa tekee. Vakavahenkinen, mutta määrätietoinen puhe, Vanhanen sanoo.

Vanhanen mainitsee Zelenskyin esittämistä vetoomuksista aseavun lisäksi viestin yritysmaailmalle.

– Hänellä oli erityinen painotus, joka koski yritystoimintaa. Hän vetosi selkeästi myös yksityisiin yrityksiin, että ne lopettaisivat toiminnan, joka auttaa Venäjällä sodan rahoittamista.

Myös Vanhanen mainitsee Zelenskyin monet Suomi-viittaukset, jotka eivät kaikki keskittyneet vain menneeseen.

– Hän selkeästi tuntee Suomen historiaa ja nosti esiin sieltä yhtäläisyydet nykytilanteeseen. Ja sitten toivoa herättävästi hän käsitteli myös jälleenrakentamista, ja erityisesti koulujen uudelleenrakentamista. Suomella ja Ukrainalla on ollut koulutukseen liittyvää yhteistyötä jo ennen sotaa ja varmastikin jälleenrakennusvaiheessa se tulee olemaan tärkeä painopistealue myös meidän kannalta.

– Hän selvästikin tiesi mille yleisölle puhuu. Se on kyllä kunnioitettavaa, että kun noissa olosuhteissa hänellä on varmaan paljon muutakin mietittävää, niin tämä puhe oli selkeästi kohdistettu Suomelle ja suomalaisille. Arvostamme sitä.

Toimitus

Toimitus