Vanhanen lopullisesta Nato-selonteosta: “Parin-kolmen liuskan mittainen”

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd) yhteinen myönteinen Nato-kanta ei herättänyt torstaina suuria yllätyksen tunteita eduskunnassa.

– Odotettu päätös. Perustui vahvaan perusteelliseen valmisteluun, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoo AlfaTV Uutisille.

Presidentin ja pääministerin tiedote oli hyvin lyhyt ja ytimekäs, mutta Vanhanen ei jäänyt tässä vaiheessa kaipaamaan heiltä laajempia perusteluja.

– He kertoivat omat kantansa. Tämän jälkeen käynnistyy sitten tasavallan presidentin ja valtioneuvoston yhteinen päätöksenteko eli TP-UTVAn kokous. Instituutioiden päätökset tapahtuvat viikonvaihteen aikana ja siinä varmaan tulevat sitten tarkemmat perustelut.

TP-UTVA kokoontuu sunnuntaina, jonka jälkeen presidentti ja pääministeri pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden.

Tiedotteessaan presidentti ja pääministeri toivoivat “ripeitä askeleita lähipäivinä”. Vanhasen mukaan presidentti ja valtioneuvosto tekevät yhdessä viikonlopun aikana joko selonteon tai tiedonannon.

– Se lienee parin-kolmen liuskan mittainen, ja siinä on tarkemmat perustelut. Kun se on annettu, eduskunta kokoontuu sitä käsittelemään heti maanantaiaamusta alkaen.

Vaikka maanantaina on odotettavissa pitkä keskustelumaraton istuntosalissa, uskoo Vanhanen varsinaisen käsittelyajan olevan lyhyt. Kun maanantain lähetekeskustelu on saatu päätökseen, kokoontuu eduskunnan ulkoasiainvaliokunta.

– He eivät tarvitse pitkää kokousaikaa.

Valiokunnan kokouksen jälkeen kansanedustajat äänestävät mietinnön hyväksymisestä.

Puhemies Vanhanen ei kuitenkaan hoputa ketään lopullisessa Nato-päätöksenteossa.

– En halua millään tavalla painostaa kansanedustajia luopumaan mielipiteen ilmaisun vapaudesta. Tämä on yksi historian suurimmista päätöksistä.

Vanhanen muistuttaa, että nyt tehtävä Nato-päätös sitoo myös tulevia presidenttejä, hallituksia, eduskuntaa ja myös Suomen kansalaisia pitkäksi aikaa.

– Siksi ratkaisun kestävyyden kannalta on tärkeää, että kaikille käy selväksi, että tämä eduskunta tekee päätöksen harkiten.

Toimitus

Toimitus