Vanhanen: Uusi turvallisuusselonteko valmis ehkä vasta toukokuussa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) uskoo eduskunnan pääsevän käsittelemään uutta selontekoa muuttuneesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta noin kolmen viikon kuluttua, kun hallitus saa oman osuutensa selonteosta valmiiksi.

– Täsmällistä päivää ei ole (eduskunnalle) sanottu sille, milloin se valmistuu hallituksesta, Vanhanen sanoo AlfaTV Uutisille.

Vanhanen ymmärtää, että selonteon laatiminen ottaa hallituksessa aikansa.

– Se tulee käsittelemaan sodan aiheuttamien seurauksien vuoksi hyvin monia sektoreita.

Selonteko sisältää arvioita muun muasta energain saatavuudesta, ruokaturvasta, maahanmuutosta, huoltovarmuudesta sekä luonnollisesti puolustuksen vahvistamisesta.

Tämä selonteko ei tule ottamaan suoraan kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Kun hallitus on saanut työnsä valmiiksi, selonteko menee käsiteltäväksi useampaan eduskunnan valiokuntaan – näitä ei ole vielä etukäteen päätetty.

– Sisältö ratkaisee, Vanhanen toteaa.

Puhemiehen mukaan varmoja valiokuntia ovat ainakin ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta, mutta laajan asiakokonaisuuden vuoksi selontekoa käsitellään “hyvin todennäköisesti” myös talousvaliokunnassa, maa- ja metsätalousvaliokunnassa, hallintovaliokunnassa sekä EU-politiikkaa käsittelevässä suuressa valiokunnassa.

Vanhanen sanoo, että selonteon sisältö ratkaisee asiasta mietinnön tekevän päävaliokunnan, jolle muut valiokunnat antavat omat lausuntonsa.

Ennen lausuntojen antamista valiokunnan järjestävät laajat asiantuntijakuulemiset, jotka venyttävät selonteon käsittelyaikaa eduskunnassa.  Useiden kymmenien kuultavien joukossa on esimerkiksi virkamiehiä ja tutkijoita.

– Kuulemisissa saadaan vaikkapa huoltovarmuudesta sellaista luottamuksellista tietoa, jota ei voi varsinaisessa selonteossa avata kuin yleisperiaatteen tasolla, Vanhanen kuvailee.

Hän kertoo, että “puolustusratkaisun pohtimisen osalta” tullaan asettamaan parlamentaarinen työryhmä, jossa ovat mukana sekä hallitusta että oppositiota edustavat eduskuntapuolueet.

– Se yhdistää valiokuntia ja koordinoi (selonteon käsittelyä), ja käy ulko- ja turvallisuuspoliittista neuvottelua puolueiden välillä, Vanhanen selvittää.

Vanhanen sanoo, että selonteon eduskuntakäsittelyyn menevää aikaa ei pysty tarkasti ennustamaan.

– Luulen, että huhtikuussa tai toukokuussa se menee (läpi) eduskunnassa. Missään tapauksessa kyse ei ole viikoista.

Aikatauluun vaikuttaa Vanhasen mukaan sekin, että turvallisuustilanne muuttuu ja kehittyy koko ajan.

– Esimerkiksi taloudessa tapahtuu valiokuntakäsittelyn aikana asioita, joita pitää seurata tarkkaan – varsinkin energiapolitiikassa. Ja miten sota Ukrainassa etenee. Mistä sitä tietää, että käsittelyn aikana siellä olisi jo jonkinlainen rauhanprosessi – tai sitten ei ole.

Vanhanen matkustaa tiistaina Ruotsiin, jossa hän keskustelee Ukrainan sodasta sekä Suomen ja Ruotsin välisestä turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta yhteistyöstä muun muassa sikäläisten valtiopäivien puhemiehen Andres Norlénin sekä kuningas Kaarle Kustaan kanssa.

Toimitus

Toimitus