Varoitus USA:sta: Putin kerää tietoja hyökätäkseen

Joe Bidenin ja Vladimir Putinin puhelinkeskustelu on herättänyt tuoreeltan ristiriitaisia tulkintoja. Joidenkin mukaan keskustelusta voi saada kuva yrityksestä liennyttää kiristinyttä tilannetta, mutta toisaalta Yhdysvalloista kantautuu arvioita, joiden mukaan Putin aikoo iskeä.

– On täysin mahdollista, että (Putin) on päättänyt hyökätä. Bidenin täytyi ottaa puhelu vastaan, mutta se ei välttämättä ole hyvä merkki. Jotkut arvioivat, että puhelu saattaa olla Putinilta yritys liennyttää. Pelkään, että näin ei ole, vaan päinvastoin, arvioi Politicolle Evelyn Farkas, joka toimi Barack Obaman hallinnossa apulaispuolustusministerinä vastaten Venäjän, Ukrainan ja Euraasian asioista.

Farkas arvioi, että Putin yrittää puheluillaan kerätä tietoa Bidenin hallinnon asenteesta ja luo vain pohjaa omille aikomuksilleen  – eli hyökkäykselle.

Venäjä on vahvistanut sotilasjoukkojaan Ukrainan itärajalle kuukausien ajan, mikä voi viitata suunnitelmiin hyökkäyksestä. Alueelta kerätyt satelliittikuvat viittaavat konfliktin laajentumiseen, ei niinkään lientymiseen.

Biden toisti puhelussa myöhään torstaina Suomen aikaa, että länsi laajentaa talouspakotteitaan, jos Venäjä työntyy Ukrainaan yhä syvemmin. Putin varoitti pakotteiden olevan suuri virhe.

Toimitus

Toimitus