Veikkaus ruotuun? – Kolme prosenttia pelaajista tuo puolet tuotoista

Hallitus julkaisi rahapelipoliittisen ohjelman, jonka tarkoituksena on tarttua rahapelaamisesta johtuviin ongelmiin ja samalla taata pelaamisen jatkuvuus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, että rahapelaamiseen liittyy intressiristiriitoja. Toisaalta kyse on liiketoiminnasta ja monille jännittävästä ajanvietteestä – toisaalta sillä on traagisia seurauksia monille. Suomessa rahapelien tuotot on ohjattu sosiaalisti tärkeisiin kohteisiin, mutta samalla se tuhoaa niihin addiktoituneiden elämän.

Lindénin mukaan rahapelaaminen on toisinaan ongelma kymmenelle prosentille suomalaisista ja merkittävä ongelma noin kolmelle prosentille. Rahapelaamisen ongelmat heijastuvat tavallisesti myös ongelmapelaajan läheisiin.

Lindénin mukaan nämä kolme prosenttia pelaajista, joille pelaaminen on todella addiktoivaa, maksavat myös puolet kaikista rahapelaamisen tuotoista.

-Meidän täytyy avoimesti tunnustaa, että on olemassa addiktioon liittyviä ongelmia ja pyrkiä vähentämään siihen liittyvää stigmaa, Lindén sanoi.

Hänen mukaansa erilaisia matalan kynnyksen palveluja ja ennaltaehkäisyä tulee kehittää.

Rahapelipoliittisessa ohjelmassa ei määritetä käytännön toimenpiteitä vaan luodaan suuntaviivat niiden kehittämiselle.

Yksi tällainen kehittämissuunta on yksinoikeusjärjestelmän ohjausrakenteen tarkoituksenmukainen kehittäminen. Käytännössä tässä tarkoitetaan Veikkauksen liiketoiminnan kehittämistä niin, ettei se perustu rahapeliongelmaisten riistoon.

Rahapelipoliittinen ohjelma on jatkoa viime syksyn arpajaislakiuudistukselle, jossa muun muassa tunnistautumisesta tehtiin pakollista ja markkinointia rajoitettiin.

Toimitus

Toimitus