Venäjä hyökkää jälleen, käyttää hyväkseen Euroopan kesälomia

Venäjä on lopettanut operatiivisen tauon ja jatkaa jälleen hyökkäystä Ukrainassa. Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari painottaa AlfaTV Uutisille, että lännen tulee jatkaa aseapuaan ja tiukentaa edelleen pakotteita. Saari pitää vaarana, että länsimaalaiset unohtavat Ukrainan, kun he kyllästyvät uutisiin ja lähtevät lomalle.

Venäjä piti lyhyen operatiivisen tauon, jonka aikana se pyrki järjestämään uudelleen joukkojaan. Saaren mukaan tämä vaihe on nyt ohi ja Venäjä hyökkää jälleen.

-Nyt ihan muutaman päivän aikana taistelutoiminta on taas kiihtynyt ja Venäjä on pommittanut ja iskenyt niin siviili- kuin sotilaskohteisiin uudella aktiivisuudella. Sen lisäksi (Venäjän puolustusministeri Sergei) Šoigu sanoi ääneenkin ja julkisesti totesi, että näin tapahtuu. Venäjä tulee aktivoimaan taistelutoimintaansa kolmella rintamalla ja iskemään entistä aktiivisemmin, Saari kertoo.

-Tämä liittyy niin luultavasti myös siihen, että Keski-Euroopassa alkavat kesälomat ja kiinnostus ehkä vähenee hieman. Venäjä ajattelee, että nyt on hyvä hetki käyttää hyväksi tätä hiljentynyttä uutisseurantaa ja kiinnostusta ja kylvää tuhoa nyt kaksin käsin.

Saari korostaa, ettei Venäjä pääse päämäärinsä helposti.

-Vaikka (Venäjä) on pommittanut järkyttävän määrän pommeja ja tuhonnut esimerkiksi Itä-Ukrainaa aivan käsittämättömällä tavalla, siitä huolimatta edistyminen on ollut hidasta. Venäjä ei ole saavuttanut päämääriään niin nopeasti kuin se toivoisi, Saari sanoo.

-Toisaalta näyttää siltä, että Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan.

Ukrainaa ei saa unohtaa

Saari korostaa, että kaikki väkivalta ja raakuudet, joista olemme saaneet lukea, ovat Venäjän korkeimman johdon hyväksymiä. Hänen mukaansa on täysin selvää, ettei kyse ole vain yksittäisten ryhmittymän huonosta käytöksestä.

Ukraina tarvitsee siis tukea edelleen eikä heidän hätäänsä saa unohtaa, Saari muistuttaa. Yksityishenkilöiden tukikin on tärkeää, mutta erityisen tärkeää on jatkuva asevienti Ukrainaan ja pakotteiden tiukentaminen.

Saaren mukaan tärkeää on erityisesti Ukrainan ohjuspuolustuksen vahvistaminen, koska Venäjä on tehnyt tuhonnut Ukrainaa tuhansilla ohjuksilla.

-Eli tärkein asia, mitä länsi voi tehdä, on tukea Ukrainaa ja Ukrainan aseistusta entistä järeämmin. Sen lisäksi myös tiukentaa pakotteita.

Pakotteiden suhteen tärkeintä on Saaren mukaan tilkitä porsaanreikiä, ja että pakotteita kovennetaan jatkuvasti.

Toimitus

Toimitus