Venäjä iski ohjuksin Kiovaan kun YK:n pääsihteeri oli siellä

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres oli kertomansa mukaan järkyttynyt Venäjän ohjusiskuista Kiovaan hänen vierailunsa aikana. BBC:n toimittaja Ben Brown twiittasi tekemästään haastattelusta. 

-YK:n pääsihteeri kertoo minulle olevansa järkyttynyt siitä, että Venäjä iskee ohjuksin Kiovaan samaan aikaan kun hän on kaupungissa keskustellakseen presidentti Zelenskyn kanssa. Ukraina kutsuu tekoa katalaksi ja barbaariseksi teoksi – ja postikortiksi Moskovasta. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kommentoi tapahtunutta jokailtaisessa puheessaan.

-Viisi ohjusta. Tämä kertoo paljon Venäjän todellisesta asenteesta globaaleja instituutioita kohtaan. Venäjän johdon yrityksistä nöyryyttää YK:ta ja kaikkea mitä se edustaa. Siksikin vastauksen tulee olla voimakas. 

Guterres kommentoi vierailunsa aikana YK:n roolia. 

-Minulla ei ole valtuuksia muuttaa turvallisuusneuvostoa. Minulla ei ole illuusiota että se onnistuisi heti, mutta teen kaikkeni, että YK:sta tulee niin vahva kuin mahdollista tällaisia tilanteita varten. Ainakin kompensoidakseni epäonnistumista, mitä en pysty korjaamaan. Voitte olla varmoja siitä, että sitoutumisemme tukemaan ukrainalaisia on totaalista. 

Guterresin mukaan YK ei ole vain turvallisuusneuvosto, se on myös yleiskokous, joka on ollut tässä asiassa selkeä. YK on myös miehiä ja naisia, jotka tekevät työtä eri puolilla maailmaa tukeakseen sodan ja konfliktin uhreja. 

Hän vetosi myös Mariupolin evakuoinnin puolesta. 

-Mariupolin ihmiset tarvitsevat sitä epätoivoisesti. Mariupol on kriisi kriisin sisällä. Tuhannet siviilit tarvitsevat henkiensä pelastamista. Monet ovat vanhuksia, jotka tarvitsevat lääkinnällistä apua tai eivät pääse liikkumaan. He tarvitsevat pakotien maailmanlopusta. 

YK:n pääsihteeri tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn sekä ulkoministri Dmytro Kuleban torstaina tavattuaan ensin Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaina Moskovassa. 

Toimitus

Toimitus