Venäjä menettää poikansa Ukrainan kentille – ”Putin ei välitä”

Ukraina kertoo eliminoineensa jo lähes 27 000 venäläissotilasta, Ukrainan valtionmedia Ukrinform kirjoittaa.

Ukraina kertoi aiemmin tällä viikolla, että se tappoi tuhat venäläissotilasta ja lähes kokonaisen taktisen pataljoonan, kun venäläisjoukot yrittivät ylittää Siversky Donetsk-joen keskiviikkona. Ruotsalaislehti Expressen haastatteli Ruotsin ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Hugo von Esseniä aiheesta.

Von Essenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei välitä edes oman kansansa menetyksistä suuruutta tavoitellessaan.

-Se on varmasti kova takaisku, kun venäläisiä kuolee ja kalustoa tuhoutuu paljon, mutta se on vain yksi monista kovista takaiskuista, eikä Putin välitä siitä, kuinka monta henkeä – venäläistä tai ukrainalaista – menetetään sodassa, von Essen sanoo.

-Hän (Putin) toivoo edelleen saavuttavansa poliittiset tavoitteensa pitkällä aikavälillä joko sodan tai diplomaattisten neuvottelujen avulla.

Asiantuntijat ovat aiemminkin arvioineet, että Putin valmistautuu nyt pitkään sotaan. Von Essen on samaa mieltä.

-Putin luottaa todennäköisesti siihen, että sota venyy pitkään ja länsimaat kyllästyvät siihen. Venäjä voi sitten voittaa pitkällä aikavälillä, ja Putin on valmis tekemään kaikkensa voittaakseen tämän sodan. Silloin luodaan hänen poliittinen perintönsä.

Kuolleiden sotilaiden lisäksi Venäjä on menettänyt jo yli 1200 panssarivaunua, 2900 panssaroitua ajoneuvoa ja yli 540 tykistöyksikköä. Näiden lisäksi Ukraina on tuhonnut 200 venäläistä lentokonetta, 162 helikopteria ja 88 ilmatorjuntayksikköä sekä 13 laivaa.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen