Venäjä näyttäisi vetävän joukkonsa Hersonista

Venäjän puolustisministeri Sergei Shoigu on määrännyt venäläisjoukot vetäytymään Hersonista. Brittiläinen The Guardian kertoo asiasta ja näyttää nettisivuillaan videon, jossa Shoigu antaa tällaisen käskyn. 

Shoigun mukaan tärkeintä on joukkojen turvallisuus ja sen katsotaan vaarantuvan jäämällä Hersoniin. Riskinä olisi eristyksiin jääminen Dnipro-joen länsirannalle. Nyt on siis määrätty siirtämään sekä joukot että heidän varusteensa joen itäpuolelle. Läntiset asiantuntijat ovat tänään hieman epäilleet kaiken materiaalin siirtämisen onnistumista. 

Ukrainassa taas on epäilty Venäjän rakentavan ansaa. Ukrainan eteläisten joukkojen tiedottaja Natalia Humeniuk kertoi asiasta pari päivää sitten.

-He voivat näin provosoida ja antaa ymmärtää, että asutuskeskukset on hylätty, että sinne on turvallista tulla. Samalla siellä valmistaudutaan taistelemaan kaduilla. 

Myös presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak on epäillyt uutista julkisesti. Venäläisten sotilaiden on kerrottu vaihtaneen siviilivaatteita ylle ja siirtyneen näin jatkamaan sotaa kaupungissa ilman näkyviä tunnuksia. 

Toisaalta valtiollinen Ukrinform on raportoinut kaupungista poistetun useita Venäjän lippuja eri hallintorakennusten edustalta. 

Herson on strategisesti erittäin tärkeä kaupunki eteläisessä Ukrainassa ja itse asiassa ainoa alueellinen pääkaupunki, minkä Venäjä on pystynyt valloittamaan helmikuussa alkaneen hyökkäyssodan koko Ukrainaan jälkeen. Kaupungin menettämisen katsotaan olevan kova isku varsinkin presidentti Putinille, joka ilmoitti vain muutama viikko sitten Hersonin ja muiden alueiden tulleen liitetyksi ”ikuisiksi ajoiksi” osaksi Venäjää. 

Toimitus

Toimitus