Venäjä räiskii ohjuksilla, ”heittää kaikki reservinsä taisteluun”

Venäjä on lisännyt ilmatorjuntaohjusten käyttöä toissijaisissa maahyökkäyksissä, koska maahyökkäyksiin tarkoitetuista ohjuksista on pulaa, Ison-Britannian puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä tiedustelulähteisiin nojaten.

Ministeriö kirjoittaa, että Venäjä on lähes varmasti käyttänyt S-300 ja S-400 -ilmatorjuntayksiköitä Ukrainassa. Näitä käytetään ampumaan alas lentokoneita ja ohjuksia pitkän etäisyyden päästä.

Näitä aseita ei ole tarkoitettu siihen käyttötarkoitukseen, mihin niitä nyt käytetään ja siksi niiden osumatarkkuus on todennäköisesti huono. Osumatarkkuus on huono jo senkin takia, että niiden miehistöä ei ole koulutettu tällaisiin operaatioihin. Ministeriö arvioi, että ilmatorjuntaohjusten käyttäminen lisää siviiliuhrien määrää.

Study of War-instituutti (ISW) kirjoittaa myös uusimmassa raportissaan Venäjän ohjuksista. ISW pohjaa tietonsa Ukrainan tiedustelupalveluun (GUR). GUR:n mukaan Venäjä on käyttänyt jo 55–60 prosenttia täsmäohjuksistaan, jotka sillä oli ennen hyökkäystä Ukrainaan.

GUR:n edustajan Vadym Skibitksyn mukaan Venäjä on käyttänyt täsmäohjuksiaan aiempaa harvemmin lännen asettamien pakotteiden takia. Pakotteiden takia Venäjä ei ole kyennyt saamaan kaikki osia, joita se tarvitsisi ohjuksiin.

ISW arvioi, että Venäjä käyttää jatkossakin neuvostovalmisteita asejärjestelmiä, joiden tarkkuus ei ole kovin hyvä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamilla HIMARS-raketinheittimillä on selkeästi parempi osumistarkkuus.

Luhanskin ukrainalainen kuvernööri Serhai Haidai kirjoitti sosiaalisessa mediassa venäläisten tämänhetkisestä tavasta käydä sotaa, The Guardian kirjoittaa.

-Venäläiset laittavat kaikki reservinsä taisteluun. Viimeisen vuorokauden aikana melkein jokainen kylä ja kaupunki, johon vihollisen aseet tällä hetkellä yltävät, on ollut piipputykistön ja raketinheitinten pommituksen kohteena.

Toimitus

Toimitus