Venäjä toteutti uhkauksensa – katkaisi ensin kaasun, nyt virtaa taas

Venäjä on keskeyttänyt kaasutoimitukset Puolaan tänään keskiviikkona, Euroopan unionin kaasutilastoista käy selville. Venäjä on aiemminkin uhannut tehdä näin, mutta tällä kertaa se toteutti uhkauksensa.

Myös toinen EU- ja Nato-maa, Bulgaria, kertoi aiemmin, että Venäjän kääntää kaasuhanan kiinni myös heiltä. Tietoa Bulgarian tilanteesta ei ollut vielä aikaisin keskiviikkoaamuna, Reuters kirjoittaa.

Ukraina syytti Venäjää Euroopan kiristämisestä energialla tarkoituksena luoda eripuraa Ukrainan liittolaisten keskuuteen.

Puola on ollut Venäjän tiukimpia kriitikoita jo pitkään. Nyt Ukrainan sodan aikana maa on vetänyt tiukkaa linjaa muun muassa pakotteiden suhteen, mikä iskee suoraan Venäjän tuloihin ja mahdollisuuteen käydä sotaa Ukrainassa.

Venäjä on tähän mennessä toimittanut puolet Puolan vuosittain käyttämästä maakaasusta.

Puolan valtion kaasuyhtiö sanoi, että sen varastot ovat hyvät eikä niitä ole vielä tarpeen käyttää.

-Venäjän tavoite ei ole vain saada maa-alueita Ukrainasta, mutta myös hajottaa koko Keski- ja Itä-Eurooppa ja saada aikaan maailmanlaajuinen isku demokratiaa vastaan, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään tiistai-iltana.

Zelenskyin edustaja Andriy Yermak puolestaan sanoi, että Venäjä on aloittanut Euroopan kiristämisen kaasulla.

-Venäjä pyrkii hajottamaan liittolaistemme yhtenäisyyden.

Gazprom väitti, ettei se ole katkaissut kaasuvirtaa Puolaan vaan kyse on siitä, ettei Puola ole suostunut Venäjän asettamiin maksuehtoihin. Venäjä on vaatinut, että sen määrittämät ”epäystävälliset maat” maksavat energiasta Venäjän valuutassa ruplina.

Bulgaria tiedotti, että se on täyttänyt sopimuksen ehdot, mutta uusi maksujärjestelmä on sen vastainen. Bulgaria on hyvin riippuvainen Venäjän maakaasusta, mutta on pyrkinyt järjestämään viime aikoina korvaavaa kaasua Kreikasta ja Turkista.

Tilanne muuttui nopeasti

Maakaasun toimitukset ovat jatkuneet Puolaan jälleen tänä aamuna hetkellisen tauon jälkeen, The Guardian kirjoittaa.

 

Editoitu klo 8.10 Lisätty tieto siitä, että maakaasutoimitukset ovat jatkuneet.

Toimitus

Toimitus