“Venäjä tulee käyttämään koko hybridivaikuttamisen työkalupakkiaan”

Viipurin lähellä kuvatusta venäläisestä ohjusjunasta nousi pientä kohua pari päivää sitten. Samalla nousi esiin kysymys Venäjän hybridivaikuttamisesta. Vahingossa Venäjältä tuskin päästetään sosiaaliseen mediaan leviämään heidän armeijansa ja sen iskukyvyn liikkumiseen liittyviä videoita. 

Kyberturvallisuuteen erikoistunut Aalto-yliopiston työelämäprofessori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnell kommentoi asiaa AlfaTV Uutisille. Hän näkee videot nimenomaan hybridivaikuttamisena. 

-Erilaiset videot ja kuvat mitä tuolta itärajan takaa enemmän tai vähemmän virallisesti tulee, niin kyllä minä lasken ne hybridivaikuttamiseksi. Samaan aikaan olisin varovainen, ettei näitä videoita lähdettäisi levittämään, koska silloin me myös lähdemme palvelemaan sitä informaatiovaikutusta, mihin pyritään. Siinähän nimenomaan on pyrkimyksenä pelotella meitä suomalaisia, herättää hämmennystä ja vaikuttaa meidän poliittiseen päätöksentekoon ja sitähän me emme halua. 

-Hybridivaikuttamisen ja hybridiuhan taso on tällä hetkellä korkea ja meidän pitää Suomessakin varautua. Ja huomioida se, että kaikkeen laajaan vaikuttamiseen liittyy informaatiovaikuttaminen. Eli pyritään vaikuttamaan psykologisesti, tunteisiin ja mieliin. 

Videot eivät ole harmittomia

Limnéll ei pidä videoita aivan harmittomina, vaikka osa niistä saattaa olla totta, osa valetta ja osa jää siihen väliin. Jatkossa niitä hänen mukaansa on odotettavissa enemmänkin. 

-Kun puhutaan turvallisuudesta kannattaa pitää mielessä, että turvallisuus on aina myöskin tunne. Ja tällaisen informaatiopuolustuksen etulinja kulkee jokaisen korvien välissä. Tässä me olemme kaikki jokainen omilla kotisohvillamme eturintamassa. Ja siellä, korvien välissä, on se yhteiskunnan ja maanpuolustuksen tärkein elementti eli tahto. 

-Etenkin tässä tilanteessa kehoitan jokaista suomalaista kahteenkin kertaan miettimään mitä informaatiota jakaa, mitä suosittelee ja mitä jättää jakamatta. Koka jokainen on tässä merkittävä tekijä. Ja kun havaitsee tällaisia Venäjältä tai jostain muualta tulevia videoita, joissa pyritään hämmentämään, niin ne on hyvä jättää omaan arvoonsa. 

Mitä kaikkea on odotettavissa?

Varsinkin Suomen Nato-ratkaisun myötä on Venäjältä odotettavissa hybridivaikuttamista yhä enemmän. 

-Kyllä tässä pitää varautua realistisesti siihen, että Venäjä tulee käyttämään koko hybridivaikuttamisen työkalupakkiaan, sen erilaisia keinovalikoimia suomalaista yhteiskuntaa vastaan. Siihen liittyy esimerkiksi sotaharjoitukset meidän itärajan tuntumassa, erilaisten ihmisvirtojen tuomista rajan lähelle. Ahvenanmaan kysymys saattaa nousta esille, meriyhteyksiemme ja sitä kautta ulkomaankauppamme häiritseminen. 

-Mutta sanoisin, että yksi keskeinen osa tätä hybridivaikuttamista on erilaiset kyberhyökkäykset ja informaatiovaikuttaminen. Se kyllä tavoittaa suomalaiset missä vain, me kun olemme erilaisissa digilaitteissa niin vahvasti. 

-Tässä on koko suomalaisen yhteiskunnan ja jokaisen suomalaisen pidettävä pää kylmänä, koska on hyvin mahdollista että me tulemme näkemään myös sellaisia hybridivaikuttamisen keinoja, joita emme kykene täysin ennakoimaan. Silloin se pään kylmänä pitäminen ja resilienssi, vaihtoehtoisten toimintatapojen keksiminen ja sietokyky nousee keskeiseen arvoon. 

-Mutta pitää toisaalta muistaa, kun puhumme turvallisuudentunteesta, että siihen voimme jokainen vaikuttaa myös positiivisesti oman lähipiirimme kautta. 

Jari Mäkäräinen

Jari Mäkäräinen