Venäjä vaatii Mariupolin puolustajia antautumaan sunnuntain aikana hintana hengestään

Venäjä on vaatinut Mariupolissa jäljellä olevia Ukrainan joukkoja antautumaan sunnuntaina aamukuuden ja iltapäivä yhden välisenä aikana mikäli he haluavat pitää henkensä. Uhkavaatimus tulee kesken säälimättömänä jatkuvan tykki- ja ohjustulen. Näin kertoo CNN:n lainaama venäläinen valtionmedia Ria. 

Venäjä on luvannut kohdella antautuvia sotilaita Geneven sopimuksen mukaisina sotavankeina. Suostumisen merkkinä heidän tultava esiin asemistaan ilman aseita ja ammuksia valkoista lippua kantaen punaista lippua kantavien venäläisjoukkojen eteen Azovstalin terästehtaiden ulkopuolella. 

Ukrainalaislähteen eivät ole toistaiseksi kertoneet antautumisista. 

Zelenskyi kertoo ratkaisua yritetyn

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvasui eilisiltaisessa puheessaan tilannetta epäinhimilliseksi ja kertoi neuvottelijoiden tekevän kaikkensa.

-Tilanne Mariupolissa on niin vakava kuin mahdollista. Epäinhimillinen. Sen on Venäjän federaatio saanut aikaiseksi, tahallaan. Se jatkaa kaupunkiemme tuhoamista tahallaan. Venäjä yrittää tarkoituksellisesti tuhota kaikki, jotka ovat Mariupolissa. 

-Tähän voi vaikuttaa kahdella tavalla. Kumppanimme antavat meille tarvittavat raskaat aseet heti. Että voimme lisätä painetta Mariupolin miehittäjiin heti. Tai neuvottelemalla – missä siinäkin kumppaniemme rooli on ratkaiseva. 

-Mariupolin piirityksen aikana ei ole ollut päivääkään, ettemme olisi etsineet ratkaisua. Sotilaallista tai diplomaattista – mitä vain pelastaaksemme ihmisiä. Mutta ratkaisun löytäminen on erittäin vaikeaa. Toistaiseksi ei ole löytynyt sataprosenttista ratkaisua. Tämä pätee sekä sotilaallisiin että neuvotteluratkaisuihin.

Toimitus

Toimitus