Venäjä yrittänee liittää Itä-Ukrainan itseensä

Yhdysvaltain ETYJ-suurlähettiläs Michael Carpenter arvioi ulkoministeriölleen, että Venäjä mitä todennäköisimmin aikoo liittää miehittämänsä Ukrainan itäosat itseensä aivan virallisestikin. Välineenä tähän se tulee käyttämään tekaistuja kansanäänestyksiä, joiden lopputulos on Venäjän haluama. 

-Raporttimme mukaan Venäjä aikoo tekaista tällaiset äänestykset joskus kuun puolivälissä. Viime aikoina on raportoitu venäläisten katkaisseen miehittämiltään alueilta nettiyhteyksiä ja matkapuhelinverkkoja, jotta sinne ei saataisi luotettavaa tietoa ja jotta tällaiset demokratiaa imitoivat operaatiot onnistuisivat.

Monesta miehitetystä kaupungista ja kunnasta on kaapattu paikallisviranomaisia ja tuotu venäläismielisiä, Moskovalle uskollisia tilalle. Myös opettajia, toimittajia, aktivisteja ja monenlaisia virkamiehiä on ”kadonnut”. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on varoittanut tällaisista valeäänestyksistä useaan otteeseen. Luhanskin ja Donetskin lisäksi sellaisia odotetaan nyt myös Hersonin alueelle. 

Toimitus

Toimitus