Venäjän hävittäjät Valko-Venäjällä – Merkel ja Putin keskustelivat

(Photo by John MACDOUGALL and Yuri KADOBNOV / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Venäjä lähetti kaksi hävittäjäkonetta Valko-Venäjälle, kirjoittaa Reuters ja Deutsche Welle. Hävittäjien lähettämistä pidetään Venäjän tuen ilmaisuna Valko-Venäjälle siirtolaiskriisissä.

Valko-Venäjän mukaan hävittäjät osallistuivat maan ilmatorjunnan testaukseen eikä niillä ollut mitään tekemistä siirtolaiskriisin kanssa.

”Valko-Venäjä ei ole ongelma, EU on”

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli tänään keskiviikkona puhelimessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Merkel sanoi siirtolaisten välineellistämisen olevan epäinhimillistä ja mahdotonta hyväksyä.

Merkel pyysi Putinia puuttumaan tilanteeseen.

Presidentti Putin kehotti keskustelemaan asiasta suoraan Valko-Venäjän kanssa. Putin ja Merkel sopivat jatkavansa keskustelua aiheesta.

Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sanoi, että vuoropuhelu on ainut tapa ratkaista kriisi.

-Valko-Venäjä on jo useasti ehdottanut neuvotteluja rajalla, jotta asia voidaan ratkaista kansainvälisten lakien mukaisesti, Lavrov kommentoi.

-Valko-Venäjä ei ole ongelma. Ongelma on EU, koska meistä – ja olemme vakuuttuneet tästä – EU:lla ei ole suunnitelmaa Valko-Venäjän suhteen. Aina pitäisi olla rohkeutta puhua, myös vaikeissa tilanteissa, sanoi valkovenäläinen diplomaatti Vladimir Makei.

Useita yrityksiä murtautua rajan yli

Puola on kertonut, että tänään keskiviikkona Puolan ja Valko-Venäjän välisellä raja-aidalla on ollut useita yrityksiä murtautua rajan yli. Puolan turvallisuusjoukot ovat työntäneet satoja siirtolaisia takaisin Valko-Venäjälle. Joidenkin siirtolaisten onnistui kuitenkin päästä Puolan puolelle.

-Tilanne ei ole rauhallinen. Nyt käsissämme on useita pieniä ryhmiä, jotka yrittävät samanaikaisesti hyökätä Puolan rajaa vastaan useissa eri paikoissa, sanoo Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak.

Puola on lisännyt joukkojensa määrää rajalla 15 000 sotilaaseen.

Toimitus

Toimitus