Venäjän suurlähettiläs: Putin päättää, jatkuuko dialogi – syntynyt vääristynyt kuva

Venäjän Yhdysvaltain suurlähettiläs Anatoli Antonov kertoo tuoreessa haastattelussaan amerikkalaisessa Newsweek-lehdessä, että lännessä tarjotaan neuvoteltavaksi periaatteessa tärkeitä, mutta kuitenkin toisen luokan kysymyksiä. 

Antonovin mielestä lännessä johdetaan yleisöä harhaan.

-Yleisö on, Yhdysvaltain ja heidän liittolaistensa epämääräisten ilmaisujen vuoksi ja koska he haluavat, että neuvottelut käydään suljettujen ovien takana, saanut aivan väärän kuvan koko prosessista. 

-Me olemme antaneet Yhdysvaltain hallinnolle ehdotuksemme sitovista sopimuksista joulukuun 15. päivä ja julkaisseet sopimusluonnokset joulukuun 17. päivä. Saimme kirjalliset vastaukset Yhdysvalloilta ja Natolta viime viikolla, 26. tammikuuta. Länneltä meni siis yli viisi viikkoa vastata. 

-Analysoimme parhaillaan niitä vastauksia eri hallinnonaloillamme. Tulokset raportoidaan presidentti Vladimir Putinille, joka sitten päättää kannattaako keskusteluja jatkaa sen enempää.

Antonov tähdentää, että Venäjällä ei olla tyytyväisiä lännen vastauksiin. 

-Washington ehdottaa, että keskittyisimme sinänsä tärkeisiin, mutta kuitenkin toisen luokan kysymyksiin. Yhdysvallat keskittyy eri maiden oikeuteen valita liittolaisensa, jotka periaatteet on kirjattu ETYJ:n Istanbulin (1999) ja Astanan (2010) konferensseissa. Se ei ota kuitenkaan ota huomioon miten juuri samat sopimukset kieltävät maita vahvistamasta omaa turvallisuutta toisten kustannuksella. 

-Suurin ongelma on, että Nato-maat vahvistavat omaa turvallisuuttaan heikentämällä Venäjän turvallisuutta. Sitä emme voi hyväksyä. Siksi haluamme, että näiden sopimusten allekirjoittajamaat vahvistavat tekemänsä sitoumukset viipymättä. 

Toimitus

Toimitus