“Venäjän tankit kuin vieterileluja” – jo lähes kuusisataa tuhoutunut

Ukrainasta on pitkin sotaa tullut kuvia, joissa venäläiset panssarivaunujen tykkitorni on räjähtänyt. Se on vain yksi osoitus siitä, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan suju heidän suunnitelmiensa mukaan, CNN kirjoittaa.

Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallace arvioi maanantaina, että Venäjä on menettänyt jo 580 panssarivaunua Ukrainan sodan aikana. Se tekee keskimäärin 8–10 panssarivaunua joka päivä.

Aseasiantuntijoiden mukaan Venäjän ongelmat panssarivaunujen suhteen ovat huomattavasti suuremmat kuin vain niiden menetysten määrä. Länsimaissa venäläistankkeja onkin kutsuttu vieterileluiksi jo vuosikymmenet eikä niiden ongelmat ole yllättäneet asiantuntijoita.

Heidän mukaansa ongelma on siinä, miten ammuksia varastoidaan panssarivaunun sisällä. Toisin kuin uudemmissa länsimaisissa panssarivaunuissa, venäläiset panssarivaunut varastoivat ammuksia tykkitornissa. Tämä tekee niistä hyvin haavoittuvaisia, koska jopa epäsuora osuma voi aiheuttaa ketjureaktion, joka räjäyttää koko ammusvaraston.

-Venäläistankeissa on suunnitteluvirhe. Mikä tahansa onnistunut osuma sytyttää nopeasti ammukset ja aiheuttaa valtavan räjähdyksen. Tykkitorni kirjaimellisesti räjähtää tiehensä, Venäjä-asiantuntija Sam Bendett Center for a New American Security -ajatuspajasta kuvaili tilannetta.

Suunnitteluvirhe tarkoittaa, että panssarivaunun miehistö on suoraan tulilinjalla.

-Jos sieltä ei pääse ulos ensimmäisen sekunnin aikana, on mennyttä miestä, aseasiantuntija Nicholas Drummond sanoi.

Hänen mukaansa ongelma koskee lähes kaikkia Venäjän Ukrainassa käyttämiä panssaroituja ajoneuvoja.

Venäjän ongelma on myös se, ettei panssarivaunun miehistöä ole helppo korvata. Miehistön kouluttaminen vie jopa vuoden, entinen panssarimies Aleksi Roinila sanoo.

-Ja sitä voi pitää nopeana, Roinila lisää.

Länsimaat ovat toimittaneet Ukrainalle nk. Kamikaze-lennokkeja, jotka laskeutuvat panssarivaunujen päälle ja räjähtävät siinä.

Toimitus

Toimitus