Venäjän vaatimukset: USA:n joukot pois Baltiasta – länsi epäilee Venäjän hakevan tekosyytä

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoo Venäjän virallisesta vastauksesta sen viimeksi USA:lta ja Natolta saamiin vastauksiin vaatimuksistaan. 

Vastauksessa on liuta vaatimuksia, joista varmasti kovin on vaatimus USA:n joukkojen poistamisesta Keski- ja Itä-Euroopasta sekä Baltian maista, siis myös Virosta. 

Venäjän ulkoministeriön mielestä tilannetta euroatlanttisella alueella ei voi pitää hyväksyttävänä. 

– Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että on luotava sopimuksen muodossa pysyvä perusta turvallisuusjärjestelylle, jossa Nato luopuu lisätoimista, jotka vahingoittavat Venäjän turvallisuutta. 

– Odotamme liittouman jäseniltä konkreettisia ehdotuksia siitä miten Nato antaa takeet, ettei se laajene enempää itään.

Ministeriö ei ota vastuuta väkivaltaisuuksista Donbassin alueella. Se jatkaa syyn vierittämistä Ukrainalle.

– Sen syyt ovat puhtaasti Ukrainan sisäisiä. Ratkaisu on mahdollinen vain Minskin sopimuksen toimeenpanemisen kautta. Siitä on tarkka kuvaus YK:n turvallisuuneuvoston päätöksessä 2202 ja sen mukaan osapuolina Kiova, Donetsk ja Lugansk. Yhdessäkään dokumentissa ei aseteta vastuita Donbassiin liittyen Venäjän kontolle. 

Yhdysvallat uskoo, että Venäjä etsii parhaillaan tekosyytä oikeuttaa oman hyökkäyksensä Ukrainaan. Maan ulkoministeri on kertonut näistä näkemyksistä YK:n turvallisuusneuvostolle. Ukraina on kieltäytynyt Minskin sopimuksen mukaisista neuvotteluista, kunnes Venäjä vetää pois sotilaansa itä-Ukrainasta ja taistelut siellä saadaan loppumaan. 

AlfaTV Uutiset kertoi tulitaukorikkomuksista eilen. 

Ukraina: Tulitaukoa idässä rikkoo Venäjä

Toimitus

Toimitus