Venäläinen kulttuuri- ja tiedeväki sotaa vastaan

Tunnetut venäläiset kulttuurin ja tieteen nimet keräävät netissä adressia Ukrainan sotaa vastaan. Jo useat sadat ovat uskaltautuneet vastustamaan sotaa, jota he pitävät häpeällisenä.

Useassa venäläiskaupungissa on myös pidetty spontaaneja mielenosoituksia eilen ja tänään sotaa vastaan. Sosiaalisessa mediassa on jaettu kuvia tapahtumista, joissa on jopa tuhansia ihmisiä mm. Moskovassa, Pietarissa ja monessa pienemmässä kaupungissa.

Tunnettujen venäläisten kirjailijoiden, toimittajien ja ohjaajien lausunto:

Alkanut Venäjän sota Ukrainaa vastaan on häpeä. Meidän häpeämme, mutta valitettavasti vastuu siitä jää meidän lapsillemme, aivan nuorten ja vielä syntymättömienkin venäläisten sukupolvien niskoille. Me emme tahdo, että meidän lapsemme asuisivat hyökkääjämaassa , että häpeäisivät kun heidän armeijansa on hyökännyt itsenäisen naapurivaltion kimppuun. Me kehotamme kaikkia Venäjän kansalaisia sanomaan Ei tälle sodalle.

Emme usko että itsenäinen Ukraina olisi uhkana Venäjälle tai muulle valtiolle. Emme usko Vladimir Putinin lausuntoihin, että ukrainalainen kansa on ”natsien” vallassa ja  tarvitsee ”vapauttamista”.

Me vaadimme sodan lopettamista.

Boris Akunin, kirjailija

Dmitri Bykov, kirjailija

Ivan Vyrypajev, näytelmäkirjailija

Dmitri Gluhovski, kirjailija

Mihail Zygar, kirjailija

Vladimir Mirzojev, ohjaaja

Dmitri Muratov, toimittaja, Nobelin palkinnon saaja

Leonid Parfenov, toimittaja

Irina Prohorova, kustantaja

Tsulpan Hamatova, näyttelijä

Andrei Hrzhanovski, ohjaaja

Ilja Hrzhanovski, ohjaaja

ja useita satoja muuta

Toimitus

Toimitus