Venäläiset sulkeneet osan Mariupolia – ”ennakoi hyökkäystä”

Venäjän armeija yrittää todennäköisesti rynnäkköä Azovstalin terästehtaalle, Mariupolin pormestarin neuvonantaja Petro Andrushchenko sanoi. Mariupolin miehittäneet venäläisjoukot ovat sulkeneet osan kaupunkia, mikä Andrushchenkon mukaan tarkoittaa todennäköistä hyökkäystä, CNN kirjoittaa.

-Toistaiseksi, miehittäjät ovat taas sulkeneet vasemman rannan alueen aukion Veselka-puistosta. Tämä voi johtua uudesta yrityksestä rynnäköidä Azovstaliin tai sitten katutappeluista.

Azovstalin terästehtaalla noin tuhat henkilöä puolustautuu venäläisjoukkoja vastaan. Tehtaalla on niin sotilaita kuin siviilejäkin. Veselka-puisto on Azovstalin pohjoispuolella.

Donetsk pystyttää miehityshallintoa

Andrushchenkon mukaan Venäjän liittolaiset itsenäiseksi julistautuneesta Donetskin tasavallasta pyrkivät kansallistamaan Ukrainan omaisuutta kuten Mariupolin kaupungin satamaa.

Donetskin edustaja sanoi, että sataman kunnostus on alkanut ja ensimmäisen merikuljetuksen on tarkoitus tapahtua toukokuussa.

Andrushchenkon mukaan venäläiset ovat aloittaneet kartoittamaan kiinteistöjä osassa Mariupolia huolimatta paikallisten vastustuksesta. Kartoituksessa tutkitaan korkeiden rakennusten kunto ja jäljelle jääneet asunnot ja niiden omistussuhde.

-Miehittäjät myönsivät eilen ensimmäisen syntymätodistuksen kuukauteen. Ensimmäisen kerran Mariupolissa, venäläinen terroristinen satelliittivaltio on virallisesti varastanut ukrainalaislapsen kansalaisuuden.

Azovstal on poliittisesti herkkä

Azovstalin tilannetta on kuvattu humanitaariseksi katastrofiksi.

Ukrainan valtio on pitkään yrittänyt saada siviilit pois Azovstalin terästehtaalta. YK:n pääsihteeri António Guterres kävi aiemmin tällä viikolla Moskovassa keskustelemassa asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Guterres matkusti Moskovasta Ukrainaan. Venäjä teki ohjusiskun Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan samaan aikaan, kun Guterres tapasi siellä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Toimitus

Toimitus