Venäläiset vaativat antautumista, Mariupol sanoo ei

Venäläiset antoivat Mariupolin kaupungille ultimaatumin antautua aamu viiteen mennessä. Ukrainan varapääministeri Irina Vereshchuk hylkäsi vaatimuksen jo illalla, kertoo CNN.

-Emme aio edes keskustella antautumisesta tai aseista luopumisesta. Olemme kertoneet siitä venäläisille. Sen sijaan, että tuhlaatte aikaanne kirjoittamalla kahdeksansivuisia kirjeitä, avatkaa käytävä siviileille. Olemme ilmoittaneet YK:lle ja Punaiselle ristille ja odotamme kansainvälisen yhteisön reaktiota. Tämä on tietoista manipulointia ja panttivankien ottamista. 

Venäläiset ovat esittäneet CNN:n lainaaman venäläisen valtionmedia RIA Novostin mukaan, että antautumisen yhteydessä Mariupoliin julistettaisiin tulitauko ja että kaikki halukkaat voisivat lähteä pois kaupungista. 

Mariupol on ollut piiritettynä jo viikkoja ja samalla se on ollut todella rajujen ilmaiskujen ja tykkitulen kohteena. Venäläiset ovat iskeneet siviilikohteisiin, mm. teatteriin ja synnytyssairaalaan, joissa molemmissa oli paljon siviilejä pommitusten aikaan. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on sanonut sitä, mitä venäläiset tekevät Mariupolille sotarikokseksi, joka ei unohdu vuosisatoihin. 

Yli 400 000 asukkaan kaupunki on täysin vailla sähköä, lämpöä, vettä, ruokaa ja lääkkeitä. Olosuhteita on kuvattu helvetiksi  – ruumiita on jouduttu jättämään kaduille ja raunioihin, koska niitä ei ole ollut turvallista yrittää hakea pois. Kuolonuhrien määrää ei myöskään pystytä sanomaan tarkasti, koska raunioita ei ole voitu tutkia. 

Mariupolista on päässyt siviilejä sotaa pakoon huonosti, sen sijaan venäläiset ovat siirtäneet heitä Venäjälle – syrjäseuduille leireihin, kuten viime viikon lopulla uutisoitiin.

Toimitus

Toimitus