Verot yhä budjettipöydällä – Saarikko ei kuitenkaan tehnyt esitystä kevennyksistä

Valtiovarainministeriö (VM) aloitti keskiviikkona ensi vuoden budjettiehdotuksensa viimeistelyn.
Budjettia väännetään tällä kertaa hankalassa taloustilanteessa, sillä inflaatio on noussut poikkeuksellista vauhtia ja pelkona on Suomen suistuminen taantumaan, talveksi odotellaan energiakriisiä, valtion velka kasvaa ja sen korot nousevat.
Useat poliitikot ovatkin esittäneet esimerkiksi veronkevennyksiä auttamaan kansalaisten ostovoiman parantamisessa. Vastaavasti monet talousasiantuntijat ovat varoittaneet, että hallituksen ei kannata tässä taloustilanteessa lähteä tekemään merkittäviä veronalennuksia tai muita ostovoimaa auttavia toimenpiteitä.
Myös huhtikuussa VM:n uutena budjettipäällikkönä aloittanut Mika Niemelä totesi tiistaina AlfaTV Uutisille, että nyt ei ole hyvä aika suurille veronkevennyksille.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) väläytti vielä kesäkuussa ansiotuloveron kevennystä yhdeksi keinoksi auttaa kansaa nousevien kulujen keskellä, mutta nyt hän sanoo suhtautuvansa ainakin suuriin veronkevennyksiin pidättyväisesti.
Hän myös kytkee sen muihin Suomessa tehtäviin talousratkaisuihin.
– Ansiotuloihin liittyvä verojen kevennys sekä työssäkäyville että eläkeläisille on edelleen pöydällä. Se toimi on kuitenkin tärkeä sitoa toteutettavaksi, mikäli taantuman uhka näyttää riskinä suuremmalta tai mikäli voimme olla varmoja, että työmarkkinajärjestöt – työnantajien ja työntekijöiden tahot – sopivat Suomessa järkevästä palkkaratkaisusta, Saarikko totesi keskiviikkona iltapäivällä kesken VM:n budjettineuvottelujen.
– Koska jos palkkaratkaisu entisestään kiihdyttää inflaatiota, sitten tätä kaikkea on huomattavasti vaikeampi hallita. Eli sidon tuon ajatuksen työn ja eläkkeiden verotuksen keventämisestä myös siihen, mitä muualla tässä Suomessa tapahtuu.
Saarikko ei kuitenkaan lähtenyt arvioimaan miten suuriksi palkankorotukset saisivat nousta, jotta veronkevennykset olisivat toteuttamiskelpoisia.
Valtiovarainministeri totesi, että vaikka ansiotuloveron kevennys onkin edelleen pöydällä, hän ei ole tehnyt asiasta “minkäänlaista pohjaesitystä”.
– Asia on syytä arvioida tarkkaan. Haluan myös muistuttaa, että kaikki nämä esitykset verojen keventämisestä – oli kysymys sitten ruuasta, polttoaineesta, työn verotuksesta – ovat perusteltuja, kun ajatellaan käteen jääviä tuloja ja ihmisten pärjäämistä, mutta toinen puoli asiasta on yhteinen taloutemme Suomi, jonka menot ja tulot ovat olleet pitkään epätasapainossa.
– Siksi ajatus siitä, että tekisimme valtavan mittakaavan veronkevennyksiä velalla, on kyllä sellainen, jota vielä tarkkaan harkitsisin.
Saarikko sanoi ymmärtävänsä myös toiveita esimerkiksi polttoaineveron alentamisesta, mutta hän pitää sitä haasteellisena kysymyksenä.
– Kaikki autoilevat suomalaiset tietävät, että jo yksittäisten bensa-asemien välillä voi olla jopa kymmenien senttien hintaero litrahinnassa. Toimena valtiontalouteen bensaveron alentaminen on todella kallis ja emme voisi olla täysin varmoja, että se kohdistuisi sinne autoilijan kukkaroon kohtuullisella tavalla, Saarikko totesi.
VM:n budjettiehdotus on tarkoitus saada valmiiksi torstaina. Hallituksen varsinainen budjettiriihi on elo-syyskuun vaihteessa.