Tutkimus: Videopelaamisella havaittiin yllättävä vaikutus lasten älykkyyteen

Ruutuajasta ja videopelien vaikutuksesta lasten ja nuorten kehitykseen on tehty tutkimus Ruotsin Karoliinisessa instituutissa. Instituutin tutkijoiden tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että videopelien pelaaminen voi jopa vaikuttaa positiivisesti lasten älykkyyden kehittymiseen.

Tutkimus toteutettiin yhdysvalloissa 9–10-vuotiailla lapsilla. Noin kymmenentuhannen lapsen ryhmän keskimääräinen ruutuaika on tutkimuksen mukaan neljä tuntia vuorokaudessa. Ruutuaika jakaantuu television tai videoiden katselun 2,5 tuntia, videopelien 1 tunti ja sosiaalisen median 0,5 tuntia välille.

Kun tutkijat tarkastelivat samojen lasten älykkyyden muutoksia kahta vuotta myöhemmin, keskimääräistä enemmän aikaa päivässä videopeleihin käyttävien lasten älykkyydessä näkyi tilastollisesti merkittävä ero. Heidän älykkyysosamääränsä oli kasvanut keskimäärin 2,5 pisteellä verrattuna verrokkiryhmään.

Älykkyyden kehitystä havaittiin luetun ymmärtämisen, avaruudellisen hahmotuskyvyn, muistin sekä joustavan ajattelun ja itsehallinnan osa-alueilla. Samaan aikaan television katsomisella ja sosiaalisen median käytöllä ei näyttänyt olevan positiivista tai negatiivista vaikutusta älykkyyteen.

On tärkeää huomioida, että vaikka tutkimuksessa tarkasteltiin vain yhdysvaltalaisia lapsia, eikä siinä tehty eroa konsoli- tai mobiilipelaamisen välillä, se on silti arvokas näkemys pelaamisesta ja älykkyysosamäärästä ja tukee ajatusta, että älykkyys kehittyy, eikä se määrity syntymähetkellä.

Tuloksemme tukevat väitettä, että ruutuaika ei yleensä heikennä lasten kognitiivisia kykyjä ja videopelien pelaaminen voi itse asiassa auttaa lisäämään älykkyyttä, sanoo neurotieteilijä Torkel Klingberg Karolinska-instituutista Ruotsista.

 

Toimitus

Toimitus