Viktor Orbanin neuvonantaja erosi “puhtaan natsipuheen” vuoksi

Unkarin pääministeri Viktor Orbanin lähipiirin jäsen erosi pääministerin vastustaessa puheessaan ryhtymistä “sekarotuiseksi kansaksi”.

Zsuzsa Hegedus, joka on tuntenut kansallismielisen Orbanin 20 vuotta, kuvaili puhetta “puhtaaksi natsistiseksi”, Unkarin tiedotusvälineiden mukaan.

Kansainvälinen Auschwitzin holokaustista selviytyneiden komitea kutsui puhetta “tyhmäksi ja vaaralliseksi”.

Orbanin tiedottaja sanoi, että tiedotusvälineet ovat käsittäneet kommentit väärin.
Puhe pidettiin lauantaina Romanian alueella, jossa Orban sanoi, että eurooppalaisten kansojen pitäisi olla vapaita sekoittumaan keskenään, mutta sekoittuminen ei-eurooppalaisten kanssa luo “sekarotuisen maailman”.

– Olemme valmiita sekoittumaan toistemme kanssa, mutta emme halua tulla sekarotuisiksi ihmisiksi, hän sanoi.

Orbanin siirtolaisvastaiset näkemykset ovat hyvin tiedossa, mutta Hegeduksen mukaan lauantain puhe ylitti rajan.

– En tiedä, miten et huomannut, että pitämäsi puhe on puhtaasti Joseph Goebbelsin arvoinen natsien puhe, hän kirjoitti erokirjeessään unkarilaisen hvg.hu-uutissivuston mukaan.

Goebbels oli Adolf Hitlerin propagandaministeriön päällikkö.

Hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs yritti vaimentaa kasvavaa tuomitsemiskuoroa todeten, että pääministeri on puhunut suoraan maahanmuutosta ja assimilaatiosta jo vuosia.
Hallituksen päivälehdessä Magyar Nemzetissä ylistettiin Orbania kansallisen ajatuksen puolustamisesta pyrkimyksestä sekoittaa kaikki kansat “harmaaksi, erottamattomaksi massaksi”.

Zsuzsa Hegeduksen erolla ei todennäköisesti ole lisävaikutuksia Unkarissa.

Toimitus

Toimitus