Ville Niinistö harkitsee paluuta kotimaan politiikkaan, roimii omiaan – ”totaalinen moka”

Europarlamentaarikko Ville Niinistö tekee kesän aikana päätöksen siitä, aikooko yrittää paluuta eduskuntaan vaaleissa 2023.

– Puoluekokouksessa ei ollut vain yksi tai kaksi vaan parikymmentä ihmistä, jotka kysyivät tätä.

– Sanotaan näin, että mietin tämän kesän aikana ja jos lähden, niin siihen liittyy laajempi ajattelu, mikä on vihreiden etu ja mikä on vihreiden asema Suomessa ja voinko sitä jotenkin kontribuoida (tukea), Niinistö sanoi AlfaTV:n Viikon Parkkonen -ohjelmassa.

Niinistön mukaan hänelle on annettu europarlamentissa paljon vastuuta esimerkiksi vihreän siirtymän asioissa, mutta aikoo kesällä tehdä päätöksen, mihin suuntaan poliittinen ura jatkuu.

Vihreiden entinen puheenjohtaja toivoisi, että puolue työntyisi yhä enemmän omalta mukavuusalueeltaan ulos ja antaisi vastauksia kulloinkin ihmisiä puhutteleviin asioihin. Hyvänä esimerkkinä hän pitää puolueen nopeaa reagointia turvallisuuspoliittisen ympäristön muutokseen.

Kovaa kritiikkiä ex-puheenjohtaja jakaa kohutusta sunnuntailisästä. Julkisuuteen vihreiden puoluekokoukseen tehdystä aloitteesta nousi kärki, jossa vihreät olisivat olleet valmiit poistamaan palkansaajien sunnuntailisän, jotta palvelualan yritykset voisivat pitää oviaan auki.

– Tämä oli tyypillinen esimerkki siitä, kuinka vihreät osaavat ampua itseään jalkaan. Asia joka on tärkeä ay-liikkeelle ja poliittiselle vasemmistolle ja toisaalta kokoomukselle, niin vihreillä on tapana kirjoittaa ehdotus löperöön muotoon niin, että kuka tahansa saa tehtyä pahimmat mahdolliset tulkinnat.

– Totaalinen moka. Naiivin hölmösti muotoiltu kanta, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa vihreät eivät halua heikentää työntekijöiden asemaa. Niinistö itse puhuisi laajemmin viikonloppulisästä, jossa voitaisiin huomioida lauantaityökin eikä keskittää korvauksia vain sunnuntaille.

Kohua herättänyt sunnuntailisää koskeva aloite ei lopulta edennyt puoluekokouksessa.

Viikon Parkkonen katsottavissa kokonaisuudessaan tästä.

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt