Ville Niinistö: ”Venäjä haluaa olla se, joka katkaisee kaasun”

Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta sai tunteet pintaan europarlamentaarikoilla tänään toimittajille järjestetyssä pressikahvi-tilaisuudessa.

Erityisesti Saksan rooli Euroopan energiatalouden muutoksessa puhutti. Europarlamentaarikot eli mepit olivat harmistuneita siitä, miten Saksa ei ole ottanut johtajuutta asiassa ja haraa vastaan maakaasun tuontikiellossa.

Saksan kanta sai ymmärrystäkin, koska maan teollisuus on niin riippuvainen maakaasusta ja Saksa on suurin maksaja unionin yhteisistä kuluista. Toisaalta juuri halpa maakaasu on hyödyttänyt Saksan taloutta suuresti, mutta juuri senkin takia maan tulisi nyt joustaa pakotekysymyksessä, keskustan meppi Mauri Pekkarinen sanoi.

– Saksa on avainasemassa ja sen tulisi olla rohkeampi. Saksa ratkaisee sen, onko maakaasusta aseeksi, Pekkarinen toteaa.

Myös vihreiden Ville Niinistö ja vasemmistoliiton Silvia Modig arvostelivat suoraan Saksan sosiaalidemokraattista liittokansleria Olaf Scholzia.

– Scholz ei johda, hän reagoi, Niinistö kommentoi.

– Scholz menetti momentumin olla Euroopan johtaja, Modig totesi.

Niinistö kommentoi, että Euroopan unionin olisi mahdollista päästä eroon Venäjän maakaasusta jo tämän vuoden loppuun mennessä, vaikka Saksa on puhunut vuodesta 2024. Tällä hetkellä maakaasua ostetaan paljon, koska EU-maat varautuvat ensi talveen täyttämällä varastoja.

Venäjä tietää tämän kaiken ja tekee ratkaisujaan siltä pohjalta.

– Venäjä haluaa olla se, joka yhteyden katkaisee, Niinistö sanoi.

Venäjä on katkaissut maakaasun jo Puolalta ja Bulgarialta, kun ne muiden EU-maiden tavoin kieltäytyivät maksamasta maakaasusta ruplissa. Maa on uhannut tehdä saman muillekin ”epäystävällisille” maille.

Toimitus

Toimitus