Viron ex-presidentti HS:lle: Venäjällä on rikollinen fasistihallinto

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves perää rehellistä analyysiä Venäjästä, joka on Putinin valtakaudella tullut yhä aggressiivisemmaksi. Hän kuvailee Ukrainan kokemaa pommitusta helvetin kaltaiseksi. ”Päivät ovat yhtä Guernicaa”, hän sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Venäjällä on rikollinen fasistihallinto, joka tappaa ihmisiä ilman mitään syytä. Venäjä pitää saattaa vastuuseen rikoksistaan, hän sanoo.

Ilves on tottunut väittelemään myös suomalaisten kanssa suhteesta Venäjään. Suomessa koettiin etenkin Tarja Halosen kaudella epäluuloa Ilveksen linjaa kohtaan. Sitä luonnehdittiin Suomessa turhan vihamieliseksi. Nyt Venäjän näyttäessä totaalisen aggressiivisen luonteensa, Ilves kuittaa vuosikymmenen takaisin sananvaihdon takaisin – ja on tehnyt sen ennenkin.

– Suomesta tultiin kertomaan meille, kuinka me emme tunne Venäjää ja kuinka te olette paljon kokeneempia naapurimaan kanssa. Toivon, että olette nyt valmiita kuuntelemaan, Ilves sanoo.

Suomalaista Nato-keskustelusta hän on on tehnyt huomion, että aiemmin suomalaispoliitikot ovat perustelleet liittoutumattomuutta sillä, että enemmistö kansasta ei toivo sitä. Nyt gallupit ovat Suomessa muuttuneet.

– Kiinnostavaa nähdä, miten poliitikot nyt perustelevat kantojaan, Ilves näpäyttää.

Hän suhtautuu epäillen suomalaiseen linjaan, jossa Nato-jäsenyydestä pidettäisiin kansanäänestys. Ilves huomauttaa, että Suomessa on eduskuntavaalit 2023 ja siinä on paikka päättää Natostakin.

Hän toivoisi, että Nato lisäisi läsnäoloaan Venäjän rajavaltioissa.

 

Toimitus

Toimitus