Viron pääministeri HS:lle: Suhteiden normalisoiminen Venäjään olisi virhe

Suhteiden normalisoiminen Venäjään olisi virhe, vaikka sota loppuisi, Viron pääministeri Kaja Kallas sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

-Täytyy muistaa, että mahdollinen rauhansopimus ja alueiden luovutus eivät tapahdu vapaaehtoisesti vaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Alueluovutukset ja neutraliteetti rauhan vastikkeeksi kuulostaisivat pelottavan paljon talvisodan lopputulokselta, Kallas sanoi.

Kallas jatkaa ajatusta ja lisää siihen Viro-vertauksen.

-Te taistelitte, mutta silloiset johtajamme ajattelivat, että jos venäläisiä vastaan ei taistella, säästetään ihmishenkiä

-Todellisuudessa meihin kohdistuneet hirmuteot alkoivat, koska emme taistelleet. Te taistelitte, ja monet ihmiset kuolivat sodassa. Mutta uskon, että pelastitte enemmän ihmisiä, koska pystyitte säilyttämään itsenäisyytenne.

Kallas varoittaa, että jos Venäjän presidentti Vladimir Putin saa alueita Ukrainasta rauhan takeeksi, sota jatkuu taas parin vuoden tauon jälkeen.

-Siksi Putin ei saa voittaa, eikä hän saa edes ajatella, että hän voittaa, ettei hänen ruokahalunsa kasva.

Kallas vaatiikin, että Venäjän hyökkäys pitää torjua ja maan eristämistä tulee jatkaa, kunnes Venäjä vetää kaikki joukkonsa pois miehittämiltään ja valtaamiltaan alueilta. Hyökkäyksiä ei pidä palkita suhteiden normalisoimisella.

-Se on tärkeää paitsi Euroopalle koko maailmalle. Jos alueidensa laajentamista naapureidensa kustannuksella haluavat johtajat näkevät, että siitä voi selvitä, hekin tekevät samoin.

Kallas toistaa jälleen Viron viestin Suomelle Naton suhteen.

-Jos liitytte Natoon, alueemme turvallisuus kohenee ja meistä tulee Natossa suurimpia ystäviänne. Natossa on jokaisen oma puolustus ja lisäksi kollektiivinen puolustus. Se ei tee teistä heikompia vaan vahvempia.

Presidentti Tarja Halonen kommentoi aiemmin tässä kuussa MTV3:n haastattelussa, ettei Venäjää pidä eristää pitkällä aikavälillä. Hän vertasi Venäjän tulevaa asemaa Yhdysvaltojen asemaan ja katsoi, että Yhdysvallat tulee olemaan sodan jälkeen vähintään yhtä tärkeä kuin Venäjä. Hän muistutti myös, että vaikka hän pitää yhteistä Ukrainaa parempana vaihtoehtona, rauhanomaisiakin jakautumisia on ollut.

Toimitus

Toimitus