Vladimir Putin: Meitä uhataan, puolustamme “korkeimpaa arvoamme”

Venäjän presidentti Vladimir Putin teki voitonpäivän paraatissa selväksi, että Venäjä jatkaa Neuvostoliiton kunniakkaita perinteitä sodassaan Ukrainassa. Putin yritti puheessaan korostaa sitä, miten länsi ja Nato uhkaavat Venäjää, hän jopa mainitsi ydinaseet erikseen. Putin ei kuitenkaan julistanut yleistä liikekannallepanoa tai sotaa, mitä jotkut asiantuntijat hieman ennakoivat. 

Putin näytti melko hyvävoimaiselta, mutta ainakin kasvoissa oli turvotusta verrattuna hieman vanhempiin kuviin tai vaikkapa viimevuotiseen paraatiin. Putin aloitti osuutensa kättelemällä kutsuvieraita, jotka iästä ja kunniamerkkipaljoudesta päätellen olivat sankareita jo Neuvostoliiton aikana. Putin sanoikin, ettei Venäjällä ole perhettä, joka ei ole menettänyt perheenjäseniä suuressa isänmaallisessa sodassa. 

Puheessaan Putin kertoi sotilaiden taistelevan tällä hetkellä nimenomaan venäläisten puolesta mm. Donbasissa, minkä hän mainitsi erikseen nimeltä taistelupaikkana. Putinin mukaan Venäjä pyysi Eurooppaa reiluun kompromissiin turvallisuusasioissa, mutta Eurooppa ei halunnut kuunnella, vaan valmisteli kosto-operaation Donbasiin. Putinin mukaan Nato tuli yhä lähemmäksi Venäjää. 

– Meitä uhattiin. Kiova ilmoitti mahdollisesta ydinaseesta. Nato otti lähialueitamme haltuun. 

Putin kertoi lännen moraalikadosta ja perinteiden halveksimisesta ja ilmoitti ettei Venäjä luovu koskaan perinteistään. Hän kertoi myös ehkä hieman yllättäen, että monet amerikkalaiset ja brittiläiset toisen maailmansodan veteraanit olisivat halunneet osallistua juhlallisuuksiin Punaisella torilla, mutta heitä ei päästetty sinne. 

Putin pyysi kesken puhettaan minuutin hiljaisuutta Odessassa vuonna 2014 ja Donbasissa nyt Venäjän puolesta uusnatsien uhreina kuolleille. 

Hän lupasi kaikille kaatuneiden tai haavoittneiden venäläissotilaiden perheille, erityisesti lapsille tukea. Hän ei kuitenkaan kertonut kuinka paljon tällaisia sotilaita tai perheitä on. 

Putinin mukaan sotilaita useista eri kansallisuuksista on parhaillaan taistelemassa korkeimman arvon puolesta, natseja vastaan. 

– Puolustatte tänään sitä minkä takia isänne, isoisänne ja isoisänne taistelivat, puolustatte korkeimpaa arvoamme, sanoi Putin – jonka jälkeen kuultiin Uraa-huutoja tuhansien sotilaiden kurkuista ja päälle soi aivan Neuvostoliiton malliin Suuri ja mahtava. 

Toimitus

Toimitus