“Vladimir Putinilla on harhakuva kaikkivoipaisuudesta”

Venäjän turvallisuus- ja ulkopolitiikan tutkija, apulaisprofessori Katri Pynnöniemi arvioi, että Vladimir Putinille on syntynyt harhakuva omasta kaikkivoipaisuudesta. Hänen mukaansa lännen rajut taloudelliset sanktiot ovat yllättäneet Kremlin.

– Se on yksi niistä asioista, joka on yllättänyt Kremlin. Iso venäläinen öljy-yhtiöhän vaati eilen sotatoimien lopettamista, Pynnöniemi arvioi Kuntaliiton Ukrainaa koskevassa seminaarissa perjantaina. Isolla öljy-yhtiölllä hän viittaa Lukoiliin.

Pynnöniemi sanoo Putinin ajavan eteenpäin häiläilemättömästi suunnitelmaansa. Neuvottelukontakti ukrainalaisiinkin sovittiin paikkaan, jossa Neuvostoliitto julistettiin loppuneeksi. Putin haluaa käyttää historiallista symboliikkaa toimissaan.

Paineet Venäjän sisällä kasvavat. Jos Venäjä aikoo vielä julistaa poikkeusolot maahan, niin valheellinen väite erillisestä sotaretkestä tulee oikaistua todelliseksi sodaksi, joka koskettaa jokaista kansalaista.

– Jossakin vaiheessa aktviinen hyökkäusvaihe on saatava loppumaan. Tässä hetkessä näyttää kuitenkin siltä, että Putin ei ole millään tavalla valmis, Pynnöniemi arvioi.

Entä uhka Suomea kohtaan?

– Välitöntä sotilaallista uhkaa ei Suomeen kohdistu.  Näemme nyt kuitenkin sen päättäväisyyden, jolla venäjä toimii, Pynnöniemi arvioi.

 

 

Toimitus

Toimitus