VM vetää selvästi kasvuennustetta alas – “poikkeuksellista epävarmuutta”

Talous kasvaa Euroopassa ja Suomessa tänä vuonna selvästi aiemmin arvioitua hitaammin. Suomen bruttokansantuote kasvaa kuluvana vuonna 1,5 prosenttia, ennustaa valtiovarainministeriön tuoreessa katsauksessaan. Edellisessä ennusteessa VM vielä arvioi bkt:n kasvun olevan tänä vuonna kolme prosenttia.

VM huomauttaa, että ennusteeseen sisältyy poikkeuksellista epävarmuutta sotatilanteen ja inflaation vuoksi.

– Suomen talous oli hyvässä nousukiidossa. Sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan sumensi näkymän ja käänsi kiidon hidastuvaksi kasvuksi ja kiihtyväksi inflaatioksi. Pidemmällä aikavälillä sodan vaikutukset sulautuvat osaksi talouden ja yhteiskunnan rakenteellista muutosta, arvioi osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.

Tuoreessa ennusteessa oletetaan, että Venäjälle asetetut ja Venäjän asettamat talouspakotteet pysyvät voimassa pitkään. Ennusteessa oletetaan myös, että koronaepidemian leviämisen estämiseksi ei aseteta uusia rajoituksia, jotka vaikuttaisivat talouteen negatiivisesti.

Hintojen nousu heikentää kotitalouksien ostovoimaa, ja yksityinen kulutus vähenee. Suomessa sekä tuotanto että kysyntä heikkenevät ja niiden palautuminen kestää pitkään.

Sota Ukrainassa siis lisää epävarmuutta. VM kuitenkin muistuttaa, että Suomen ja Euroopan talouteen energialla on suurin merkitys, ei niinkään vientitoiminnalla Venäjään.

“Euroalueen näkymät ovat synkentyneet nopeasti sodan takia. Energiamarkkinoiden epävarmuudesta johtuva hintojen nousu ja heikko luottamus talouteen vaikuttavat euroalueen talouteen enemmän kuin muutokset Venäjän-kaupassa”, VM:n katsauksessa todetaan.

Koska ennusteissa on riskejä, VM:n ennustehaarukka on leveä. Bkt:n kasvu on haarukassa 0,5-1,5 prosenttia ja inflaation 4-7 prosenttia.

VM:n ennusteessa valtionlainojen korkomenot ovat miljardin korkeammat kuin aiemmin on arvioitu. Spolander muistuttikin, että monia perusteltuja menolisäyksiä esitetään tilanteessa, jossa korkomenotkin kasvavat.

– Liikkumatila näyttäytyy kovin ahtaana. Korostaa tarvetta jatkaa talouden uudistamista, Spolander sanoi.

Toimitus

Toimitus