Von der Leyen Suomeen metsäasioissa

Euroopan korkean tason poliittiset päättäjät kokoontuvat 24. marraskuuta Suomen luontokeskus Haltiaan, Espooseen keskustelemaan siitä, millaisia ratkaisuja metsät tarjoavat hyvien elinympäristöjen tavoittelussa. Pääministeri Sanna Marinin vieraiksi Into the Woods -tapahtumaan saapuvat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, ympäristöasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius, Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin varapääministeri Ebba Busch.

Meillä Suomessahan on syksyn aikana keskusteltu erittäin voimallisesti EU-komission metsiin liittyvistä esityksistä. 

Suurin kiistanaihe on ollut komission ennallistamisasetus. Eduskunnan suuri valiokunta muodostaa parhaillaan Suomen lopullista kantaa asiaan. 

Kiistan voisi tiivistää siihen onko EU:lla oikeutta määrätä suomalaisten metsien hyötykäytöstä vai kuuluuko se puhtaasti kansalliseen päätäntävaltaan, EU:n perussopimuksissa kun ei metsistä puhuta. Toisaalta EU:lla on yhteistä ympäristöpolitiikkaa, jonka voidaan katsoa ohjaavan myös metsien hyötykäyttöä. 

Suomalaisministereistä tapahtumaan osallistuvat myös ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Päättäjien ohella koolla on tutkijoita sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen asiantuntijoita.

Into the Woods koostuu avauskeskustelusta ja kolmesta sen jälkeen pidettävästä rinnakkaisesta paneelikeskustelusta. Paneelikeskustelujen teemat ovat “Future of forests”, “Building a carbon neutral Europe with wood” ja “Architecture inspired by nature”. Loppukeskustelussa eri sidosryhmät esittävät näkemyksiään.

Into the Woods -tapahtuma on osa Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta, jonka tavoitteena on edistää rakennetun ympäristön kestävää kehitystä, osallisuutta ja kauneutta. Bauhausilla viitataan 1920-luvulla Saksassa perustettuun arkkitehtuuri- ja muotoilukouluun. Pohjoismaiden oma Nordic Bauhaus-ohjelma on hyväksytty yhdeksi komission viidestä Bauhaus-ohjelmasta. Pohjoismaiden Bauhaus keskittyy rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksiin ja kiertotalouteen.

Into the Woods –tapahtuman järjestävät yhdessä Suomen kanssa Euroopan komissio, Ruotsi ja Viro.

Toimitus

Toimitus