Von der Leyen: Suomen tehtävä suunnitelmat metsien käytöstä

Euroopan korkean tason poliittiset päättäjät kokoontuvat tänään Suomen luontokeskus Haltiaan, Espooseen keskustelemaan siitä, millaisia ratkaisuja metsät tarjoavat hyvien elinympäristöjen tavoittelussa. Pääministeri Sanna Marinin vieraiksi Into the Woods -tapahtumaan saapuivat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, ympäristöasioista vastaava komissaari Virginijus Sinkevičius, Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin varapääministeri Ebba Busch.

Tiedotustilaisuudessa Ursula von der Leyen ei tuhlannut liikaa aikaa kohteliaisuuksiin, vaan kertoi miten talviset olosuhteet Haltiassa muistuttivat häntä Ukrainasta ja ukrainalaisten kärsimyksistä sodan ja energiapulan keskellä. 

-Emme lepää ennen kuin Putin on nujerrettu. 

Von der Leyen kertoi, että EU rakentaa parhaillaan yhdeksättä pakotepakettia, jonka kohteena on erityisesti Venäjän öljyteollisuus. 

Itse seminaarin pääasiasta, rakentamisesta, totesi von der Leyen, että rakentaminen on vastuussa kolmanneksesta kaikista unionin hiilidioksidipäästöistä. Ja siksi siinä on otettava huomioon puurakentaminen. 

-Metsät ovat parhaat kumppanimme taistelussa ilmastomuutosta vastaan. 

Lehdistölle jäi aikaa yhteen kysymykseen. Se koski ennallistamista ja sen reiluutta Suomelle. Von der Leyen vastasi, että EU:ssa on sovittu yhteisestä tavoitteesta ilmastonmuutoksen kanssa. 

-Suomella on valtava kokemus metsistä ja siitä, miten niitä voidaan hyödyntää taloudellisesti ja samalla suojella. 

Tähän tarvitaan hänen mukaansa lisää tietoa. Von der Leyenin mukaan Suomella on tarpeeksi dataa vain kuudestakymmenestä prosentista metsistään, eli siis neljästäkymmenstä prosentista ei ole. 

-Pitää tutkia lisää ja sitten yhdessä tehdä päätöksiä. Jos tarvitaan toimia, niin niitä rahoitetaan sitten EU:sta käsin,  koska ne ovat EU:n toimia ja EU:n tahtomia asioita. Ymmärrämme Suomen, Ruotsin ja Viron huolet ja tulemme tekemään kaiken yhdessä. 

Von der Leyenin mukaan komissio vain kommentoi, suunnitelmat ovat jäsenmaiden vastuulla. Hän kehoittikin Suomea tekemään itse suunnitelmat metsiin liittyen ja esittelemään ne sitten päätettäväksi EU-tasolla. 

Toimitus

Toimitus